Svemir bi se “uskoro” mogao početi skupljati, tvrde znanstvenici

NAKON gotovo 13.8 milijardi godina neprekidnog širenja svemira, moglo bi doći do zaustavljanja tog procesa nakon čega bi se on počeo skupljati, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su na temelju prijašnjih opažanja kozmičke ekspanzije napravili model prirode tamne energije, tajanstvene sile zbog koje se svemir sve brže širi. Model je pokazao da tamna energija nije stalna sila prirode, već neka vrsta kvintesencije – elementa koji se možda mijenja tijekom vremena.

Stručnjaci su ustanovili kako je moguće da odbijajuća sila tamne energije slabi, iako se širenje svemira ubrzava već milijardama godina. Prema njihovom modelu, svemir bi se trebao prestati ubrzano širiti u sljedećih 65 milijuna godina.

“Sve bi se to moglo dogoditi nevjerojatno brzo”

Nakon toga bi se unutar 100 milijuna u potpunosti prestao širiti i počeo polako skupljati te bi za mnogo milijardi godina došlo do smrti (ili ponovnog rađanja) vremena i prostora.

“Sve bi se to moglo dogoditi nevjerojatno brzo. U kozmičkim razmjerima, 65 milijuna godina je jako kratko razdoblje. Ako se vratimo toliko godina u prošlost, Zemlju je tada pogodio asteroid koji je pobio većinu dinosaura”, rekao je fizičar Paul Steinhardt sa Sveučilišta Princeton u New Jerseyju.

“Ništa u ovoj teoriji nije kontroverzno ili nevjerojatno” rekao je za Live Science fizičar i astronom Gary Hinshaw sa Sveučilišta British Columbia. Međutim, budući da se model bazira samo na dosadašnjim promatranjima širenja svemira i zato što je priroda tamne energije veliki misterij, za sada je nemoguće testirati rezultate istraživanja.

Energija praznine

Znanstvenici još od 1990-ih znaju da se širenje svemira ubrzava, odnosno da se prostor između galaksija sada širi brže nego prije milijardu godina. Tajanstveni izvor ovog ubrzanja nazvali su tamnom energijom – nevidljivim entitetom koji djeluje suprotno gravitaciji i koji odguruje najmasivnije objekte u svemiru jednog od drugog.

Iako tamna energija čini otprilike 70 posto ukupne mase-energije svemira, njezina svojstva

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen