Sunce je iznenađujuće aktivno. Jesu li ga znanstvenici podcijenili?

MEDIJI su posljednjih tjedana puni vijesti o burnim zbivanjima na Suncu – o velikom broju Sunčevih pjega, Sunčevim bljeskovima i koroninim izbačajima mase koji putuju prema Zemlji gdje mogu uzrokovati prekide u radijskim ili radarskim sustavima, kao i ispade električnih mreža.

To ne treba čuditi jer se naša matična zvijezda u svojem ciklusu aktivnosti kreće prema maksimumu koji se očekuje 2025. godine. Taj ciklus od minimuma preko maksimuma do novog minimuma traje oko 11 godina, no ponekad može trajati koju godinu manje ili više. Aktivnost Sunca mjeri se relativnim brojem Sunčevih pjega.

Blizu maksimuma magnetsko polje Sunca se obrće

Tijekom svakog Sunčevog ciklusa magnetsko polje Sunca obrće se kada su aktivnosti na njemu blizu maksimuma, pa potpuni ciklus zapravo traje 22 godine.

Dr. sc. Roman Brajša, pročelnik Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kaže da je ciklus Sunčeve aktivnosti usko povezan sa Sunčevim magnetskim poljem i diferencijalnom rotacijom Sunca, koja namotava magnetsko polje ispod Sunčeve površine te ga pojačava i preraspodjeljuje.

“To se zbiva u 11-godišnjem ritmu, a blizu maksimuma magnetske silnice izlaze na površinu Sunca oblikujući Sunčeve pjege. Magnetsko polje također je odgovorno za neke druge pojave aktivnosti na Suncu, kao što su bljeskovi”, kaže Brajša, voditelj istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) “Milimetarska i submilimetarska opažanja Sunčeve kromosfere pomoću ALMA-e”, koji se, osim solarnom radioastronomijom, bavi i proučavanjem Sunčevog ciklusa i manifestacija Sunčeve aktivnosti.

Razine Sunčevog zračenja i izbacivanja Sunčevog materijala, broj i veličina Sunčevih pjega, Sunčevi bljeskovi i koronine petlje pokazuju sinkroniziranu fluktuaciju, od slabe aktivnosti preko jake do ponovno slabe. Većina ciklusa ima dva maksimuma koji slijede brzo jedan iza drugoga. Pojačana aktivnost na Suncu također može uzrokovati malo podizanje temperatura na Zemlji, kao i obrnuto, ali takve promjene dešavaju se na vremenskoj skali desetljeća i stoljeća.

Jači ili slabiji 25. ciklus?

Neki stručnjaci smatraju da bi sadašnji, 25. ciklus

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen