Studija: Zbog pandemije više od 5 milijuna djece izgubilo bliskog člana obitelji

VIŠE od 5.2 milijuna djece i adolescenata diljem svijeta izgubilo je roditelja ili skrbnika zbog posljedica pandemije koronavirusa, pokazala je studija utemeljena na evidenciji dostupnog broja podataka o smrtnim slučajevima do jeseni 2021. godine. Na temelju matematičkih modela istraživači su procijenili da se u dvadesetomjesečnom razdoblju od 1. ožujka 2020. do 31. listopada 2021. najmanje 3.367.000 djece suočilo s gubitkom roditelja kao posljedicom pandemije.

Podaci međunarodnog istraživanja prikupljeni su s raznih sveučilišta u svijetu. Britanski stručnjaci objavili su ih u veljači u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health. Dodatnih 1.833.300 djece u pandemiji je izgubilo baku i djeda ili drugog odraslog skrbnika, stoji u članku.

Istraživači su istaknuli da su navedene brojke gotovo dvostruko veće od procjena koje su objavili nakon prvih 14 mjeseci pandemije, točnije do travnja 2021. Upozoravaju da su ti mladi ljudi posebno izloženi povećanom riziku od psihičkih i fizičkih bolesti, od negativnih učinaka na njihovo obrazovanje i posljedica gubitka veze s obitelji.

Razlike među regijama

Ustanovili su i goleme regionalne razlike: broj djece koja su u 20 proučavanih zemalja izgubila roditelja ili skrbnika kretao se od 2400 u Njemačkoj pa do više od 1.9 milijuna u Indiji i 192.000 u Meksiku.

U Sjedinjenim Državama tijekom pandemije majku ili oca izgubilo je 149.300 djece, a u Peruu i Južnoafričkoj Republici roditelja je izgubilo osmero djece na svakih 1000, pokazalo je istraživanje. Iz prikupljenih je podataka jasno da su od covida češće umirali muškarci nego žene: podaci pokazuju da su djeca u 75 posto slučajeva izgubila oca.