Studija: Razina mora na Novom Zelandu raste dvostruko brže od očekivanog

RAZINA mora u dijelovima Novog Zelanda raste dvostruko brže nego što se očekivalo, posebno ugrožavajući dva najveća grada u zemlji, rezultati su studije objavljeni u ponedjeljak. Podaci prikupljeni duž obala Novog Zelanda ukazuju na to da neka područja već tonu za tri do četiri milimetra godišnje.

Projekcije, koje je jedan stručnjak nazvao “pomalo zastrašujućima”, rezultat su opsežnog petogodišnjeg istraživačkog programa koji se provodio pod nazivom NZ SeaRise. U njemu sudjeluje više desetaka domaćih i međunarodnih znanstvenika, a financira ga vlada.

Što kažu stručnjaci?

Prema njihovim prognozama vlasti imaju manje vremena od očekivanog da bi isplanirale na koji se način prilagoditi posljedicama klimatskih promjena, posebice preseljenju stanovnika koji žive uz obalu.

Premijerka Jacinda Ardern je kazala da je planiranje u tijeku. Ono obuhvaća predviđanje troškova i budžeta za preseljenje stanovnika iz potencijalno ugroženih područja i za izgradnju potrebne infrastrukture.

Tim Naish, profesor na Sveučilištu Wellington u Viktoriji i jedan od članova programa NZSeaRise kaže da bi, ako do 2100. godine globalno razina mora poraste za oko pola metra, ona mogla dosegnuti gotovo metar u velikom dijelu arhipelaga, s obzirom na to da istodobno tone i kopno.

“Imamo manje vremena za djelovanje nego što smo ranije predviđali”

Takav bi scenarij bio posebno poguban za stanovništvo glavnoga grada Wellingtona, kod kojega bi do 2040. porast razine mora mogao iznositi i 30 cm, a to se očekivalo tek 2060. godine. Stoga bi njegovi stanovnici svake godine mogli biti izloženi velikim poplavama s nesagledivom štetom. 

“Imamo manje vremena za djelovanje nego što smo ranije predviđali”, rekao je Naish. “Pomalo je zastrašujuće, no ipak imamo još vremena za djelovanje”.