Studija otkriva: kolonizatori su ubili toliko Indijanaca da se promijenila klima

Kad su Europljani stigli u Ameriku, uzrokovali su toliko bolesti i smrti da su promijenili globalnu klimu, otkriva jedna nova studija.

Europski doseljenici su ubili 56 milijuna pripadnika autohtonih naroda u tijeku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi. Uzrokovali su time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procjena je znanstvenika s londonskog UCL-a.

Vegetacija i ugljikov dioksid

Povećanje broja stabala i općenito vegetacije na području veličine Francuske je rezultiralo masovnim smanjenjem ugljikovog dioksida u atmosferi, navodi studija.

Foto: Science Direct

“Do trena kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljikovog dioksida i klima su bili relativno stabilni. Do promjene je došlo 1610. Dakle, to je bila prva velika promjena koju vidimo u Zemljinim stakleničkim plinovima”, pojasnio je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Prije ove studije neki su znanstvenici tvrdili da su temperaturne promjene u 17. stoljeću, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale isključivo prirodne sile.

Ipak, kombinacijom arheoloških dokaza, povijesnih podataka te analize ugljika pronađenog u ledu na Antarktici, znanstvenici UCL-a su pokazali da je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Europljana, najbitnija komponenta globalnog zahlađenja.

Malo ledeno doba

“Jedini razlog zbog kojeg je došlo do malog ledenog doba u 17. stoljeću je genocid nad milijunima ljudi”, potvrdio je Maslin.

Znanstvenici su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski plin i može otkriti koliko je ugljikovog dioksida bilo u atmosferi prije nekoliko stoljeća. Ledene jezgre su pokazale da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promjena u 17. stoljeću je dovela do hladnijih zima, ledenih ljeta i propadanja žetve.

“Implikacije ove studije nadilaze znanost o klimi i također doprinose istraživanjima iz područja geografije i povijesti”, rekao je Maslin, ističući i da je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinijela uspjehu europske ekonomije.

Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike su pomogli širenju europske populacije i industrijske revolucije.

Članci iz iste kategorije: