Studija: Novi lijek protiv dijabetesa tipa 2 drastično pomaže u skidanju kila

TIRZEPATID, lijek za dijabetes tipa 2, koji je nedavno odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mogao bi pomoći pretilim odraslim osobama koje ne boluju od dijabetesa pri gubitku tjelesne težine, pokazalo je novo istraživanje međunarodne grupe znanstvenika. 

Djelovanje lijeka proučavano je u razdoblju od 72 tjedna među više od 2500 pretilih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri grupe, od kojih je jedna dobivala placebo, a ostale tri su jednom tjedno uzimale različitu količinu lijeka: od 5, 10 i 15 miligrama.

Sudionici studije koji su uzimali dozu od 5 miligrama lijeka prosječno su u spomenutom razdoblju izgubili oko 16 kilograma, oni na dozi od 10 miligrama u prosjeku su izgubili 22 kilograma, a sudionici kojima je davana doza od 15 miligrama prosječno su izgubili oko 23,6 kilograma. Ispitanici iz grupe koja je dobivala injekciju placeba izgubili su u prosjeku 2,4 kilograma.

Tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone koji ljudima pomažu da se nakon jela osjećaju sito, odnosno djeluje na dva prirodna hormona koji pomažu mozgu da organizmu pošalje signal o sitosti. Stručnjaci vjeruju da bi mogao biti jednako učinkovit kao operativni zahvat koji se obavlja na pretilim pacijentima. 

“Oko devedeset posto osoba uključenih u studiju izgubilo je na težini, a prosječan gubitak težine pri uzimanju najveće doze iznosio je 22,5 posto, što dosad nismo uočili ni u jednom sličnom istraživanju”, rekla je koautorica studije dr. Ania Jastreboff, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

“Rezultati studije predstavljaju značajan napredak u potencijalnom proširenju učinkovitih terapijskih opcija za osobe koje se bore s pretilošću”, rekla je Jastreboff.

Poboljšanja i u razini šećera u krvi, krvnome tlaku i razini kolesterola

Istraživanje je pokazalo da su u gotovo svih sudionika studije zamijećena poboljšanja kada se radilo o razini šećera u krvi, krvnome tlaku i razini kolesterola.