Studija: Konzumiranje umjetnih sladila povezano s većim rizikom od raka

KONZUMIRANJE umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje. No dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmjenu aktualnih zdravstvenih preporuka.

Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom da bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. No zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverze.

Da bi procijenili uzrokuju li zaslađivači rak, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika. U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante oni su preko upitnika sami prijavljivali što jedu, kakvim stilom života žive te su navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalima od 2009. do 2021.

Zatim su usporedili povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable, poput pušenja, loše prehrane, životne dobi i tjelesne aktivnosti.

Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali “češće od prosjeka zamijećen je povećan rizik od raka – 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali”, kazala je Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije.

Po istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca-Colu Zero.

Sokovi su zaslužni za više od polovice ukupne konzumacije umjetnih zaslađivača, dok stolna sladila sudjeluju s 29 posto.

U istraživanju stoji da je kod dijela ispitanika “uočen veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom”.

Touvier je kazala da se “ne može u potpunosti isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata” te je pozvala na dodatna istraživanja koja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen