Studija: Da bi se obuzdalo globalno zagrijavanje nije dovoljno smanjiti emisije CO2

NIJE dovoljno samo smanjiti emisije ugljičnog dioksida kako bi se zaustavilo klimatske promjene, nego treba djelovati i na manje poznate zagađivače, kao što je dušikov oksid, koji također imaju ključnu ulogu u globalnom zagrijavanju, pokazala je studija.

Rasprave o klimatskim promjenama već su desetljećima fokusirane na emisije CO2, kojih ima najviše u atmosferi. Zajednički cilj mnogih zemalja – postizanje nulte stope emisija – tako se uglavnom najčešće odnosi samo na CO2. 

Tijekom prošle godine više od 100 zemalja zacrtalo je da će do 2030. za 30 posto smanjiti emisije metana, još jednog stakleničkog plina na bazi ugljika koji značajno više utječe na zagrijavanje od CO2. 

EU do 2030. planira smanjiti štetne emisije za najmanje 55 posto

U travnju ove godine Europski je parlament podržao reviziju sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova (ETS) kako bi EU bolje kontrolirala količine ispuštenih štetnih plinova i smanjio ih za 55 posto do 2030. godine.

No ova se revizija također prvenstveno odnosi na emisije CO2 i metana. Revizija je inače ključan dio plana “Fit for 55” kojim EU do 2030. planira smanjiti štetne emisije za najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990.

Međutim, većina zemalja koje su objavile svoje planove o smanjenju štetnih emisija još uvijek nije objavila na koji će točno način postići taj cilj. 

Studija čiji su rezultati ovaj tjedan objavljeni u časopisu američke akademije znanosti Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) upozorava da se vrlo malo pozornosti posvećuje drugim zagađivačima koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

Među njima su crni ugljik, odnosno čađa, koji apsorbira toplinsko zračenje, zatim fluorougljikovodici koji se koriste u rashladnim uređajima te dušikov oksid.

Uz metan, ovi zagađivači sudjeluju u globalnom zagrijavanju s oko 50 posto, pokazala je studija.

“Moramo obratiti pozornost i na druge klimatske faktore, ne samo na CO2”

“Moramo obratiti pozornost i na druge klimatske faktore, ne samo na CO2”, upozorio

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen