Studija: Covid ostavlja ožiljke na bubrežnom tkivu

DOSAD su znanstvenici dokumentirali da virus koji uzrokuje covid-19 uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posljedica zaraze koronavirusom može biti oštećenje bubrega koje u nekih pacijenata rezultira i trajnim posljedicama.

Oštećenje bubrega zbog posljedica koronavirusa nastaje kada virus SARS-CoV-2 inficira bubrege, zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali znanstvenici iz njemačke klinike RWTH Uniklinik u Aachenu i nizozemski stručnjaci iz Sveučilišnog medicinskog centra Radboud.

Moguća dugoročna oštećenja

Istraživanje njemačkih i nizozemskih znanstvenika pokazalo je da covid-19 uzrokuje izravno oštećenje stanica unutar bubrega, pridonoseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega. Rezultate studije objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

Znanstvenici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može ukazivati na potencijalno oštećenje organa na dulji rok.

Da bi proučili učinak SARS-CoV-2 na bubrege, njemački i nizozemski stručnjaci su upotrijebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog covida boravili na Odjelu za intenzivnu skrb. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji.

Potom su usporedili tkivo bubrega pacijenata s covidom i tkivo ostalih pacijenata koji su u bolnici boravili zbog problema s plućima koji nisu bili povezani s covidom i tkivo skupine zdravih ljudi.

Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata oboljelih od covida-19 imalo puno više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Nakon što su ustanovili da covid-19 oštećuje bubrege, istraživači su pokušali ustanoviti na koji način virus u tomu uspijeva. 

Laboratorijska istraživanja na organoidima 

Da bi to istražili, znanstvenici su u laboratoriju uzgojili mini bubrege, koji se nazivaju organoidi.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen