Studija: Brusnice mogu poboljšati pamćenje i usporiti demenciju

SVAKODNEVNA konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti lošeg kolesterola, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Sveučilišta East Anglia. 

Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima u dobi od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla utjecati na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti poput demencije, prenosi portal ScienceDaily. 

“Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 milijuna ljudi u svijetu. Zasad nema poznatog lijeka za tu bolest pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli pridonijeti smanjenju rizika od njezina razvoja, poput načina prehrane”, rekao je voditelj istraživanja dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia.

Jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti

“Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u prehrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti”, kazao je Vauzour.

“Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Stoga smo željeli doznati više o tomu na koji način brusnice mogu pridonijeti smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja”, dodao je.

Istraživački tim je pratio utjecaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti kolesterola među 60 zdravih sudionika u razdoblju od 12 tjedana.

Polovica sudionika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šalici ili 100 g svježih brusnica. Druga polovica je dobivala placebo. Riječ je o jednoj od prvih studija koje istražuju dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i zdravlje mozga ljudi.