Stručnjaci žele napraviti oceansku bateriju koja bi čuvala višak obnovljive energije

VJETROTURBINA koja miruje tijekom dana bez vjetra ili se brzo okreće kada je potražnja za električnom energijom već zadovoljena predstavlja problem za obnovljive izvore energije, a istraživači smatraju da se može riješiti – pod morem.

Prema jednoj viziji, vjetroelektrane uz obalu mora mogle bi koristiti morsku vodu za pohranjivanje energije sve dok ne bude potrebna, pomažući da se čovječanstvo više ne oslanja na fosilna goriva.

“Došli smo do rješenja koje zovemo oceanska baterija”, rekao je Frits Bliek, izvršni direktor nizozemskog start-upa Ocean Grazer za AFP dok je pokazivao sustav na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu.

[embedded content]

Uz sve intenzivnije napuštanje izvora energije koji zagrijavaju klimu, poput ugljena, skladištenje zelene energije ključno je, kažu stručnjaci.

To je zato što priroda ne isporučuje uvijek vjetar ili sunce u trenutku kada je električna energija najtraženija.

Golemi fleksibilni mjehuri na morskom dnu

Bliekova oceanska baterija oslanja se na goleme fleksibilne mjehure na morskom dnu, koje vjetroelektrana puni morskom vodom.

Kada je struja potrebna, tlak oceana istiskuje vodu kroz sustav na morskom dnu koji uključuje turbine – a rezultat je struja.

Ključno pitanje vezano uz energiju je cijena, a sustavi za pohranu koji uključuju neku vrstu baterija ne samo da su vrlo skupi već su i izloženi riziku od curenja ili kontaminacije u oceanskom okruženju.

Sustavi koji se oslanjaju na tlak već se koriste u hidroelektranama koje pumpaju vodu u rezervoar iza brane kada potražnja za električnom energijom padne, učinkovito je pohranjujući da

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen