Stručnjaci strahuju od izbijanja epidemije ospica na Balkanu

UNATOČ tome što je cijepila svoje prvo dijete, Vanja je podvukla crtu kad je došao red na mlađeg sina i odlučila je da se on neće cijepiti protiv ospica.

Psihologinja koja živi u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, kaže da se predomislila nakon što je pročitala mnogo stvari u online grupi kojoj pripada.

“Nemam povjerenja u sustav cijepljenja. Nedostaje nam informacija i edukacije,” izjavila je 44-godišnja Vanja za AFP i zatražila da se njeno prezime ne navodi. “Osjećam veliku odgovornost i nije bilo jednostavno donijeti ovu odluku.”

Vanjin stav je sve češći u Crnoj Gori koja ima najniži broj djece cijepljene protiv ospica u svijetu. Samo 23,8 posto dojenčadi u 2020. cijepljeno je objema dozama, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dramatičan pad stope inokulacije prisilio je stručnjake za javno zdravstvo da se pripremaju za skoru epidemiju ospica u Crnoj Gori i susjednim državama Balkana u kojima je cijepljenje također palo, u velikoj mjeri zbog porasta dezinformacija, posebice tijekom pandemije covida-19.

“Rizik izbijanja epidemije ospica je visok,” rekao je za AFP službenik za imunizaciju u WHO-u Dragan Janković.

“Uvoz virusa ospica samo je pitanje vremena… čim se uveze u podložnu populaciju, počet će širenje.”

U susjednoj Sjevernoj Makedoniji 63 posto djece je cijepljeno prvom dozom cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu (MMR), dok je u Srbiji cjepivo primilo 78 posto djece.

Savršena oluja

Stručnjaci tvrde da je potrebno najmanje 95 posto cijepljenih dvjema dozama kako bi se izbjeglo širenje ospica, vrlo zarazne bolesti koja se prenosi zrakom i može biti smrtonosna.

Virus može uzrokovati komplikacije koje uključuju sljepoću, oticanje mozga i upalu pluća, a u necijepljene djece je uočen najveći rizik od razvoja ozbiljnih slučajeva bolesti – uključujući i smrt.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen