Stroj prvi put razvio svijest? Donosimo cijeli intervju s njim

VIJEST da je Googleov inženjer nedavno suspendiran nakon što je ustvrdio da je računalni program za razgovore na kojem je radio postao osjećajan te da razmišlja kao ljudsko biće, obnovila je zanimanje stručnjaka i javnosti za pitanje može li umjetna inteligencija imati svjesnost i kako možemo dokazati ili pobiti da je ima.

Podsjetimo ukratko da je američki tehnološki div prošli tjedan poslao programskog inženjera Blakea Lemoinea na plaćeni dopust nakon što je objavio transkripte razgovora između sebe i Googleovog računalnog programa LaMDA, dizajniranog za simulaciju razgovora s ljudskim korisnicima.

> Googleov inženjer kaže da je umjetna inteligencija postala svjesna

Prema pisanju Washington Posta, koji je prvi objavio vijest, Lemoine, Googleov veteran sa sedmogodišnjim iskustvom u algoritmima personalizacije, suspendiran je zato što je prekršio Googleovu politiku povjerljivosti i poduzeo brojne navodno agresivne poteze protiv kompanije. Među ostalim, angažirao je odvjetnika koji će zastupati LaMDA-u, a razgovarao je i s predstavnicima pravosudnog odbora Predstavničkog doma o navodnim neetičnim aktivnostima Googlea.

Google je s druge strane ustvrdio da sustavi kompanije oponašaju razgovorne razmjene o različitim temama, no da nemaju osjećaje ni svjesnost. Kompanija ističe da Lemoine nije računalni etičar, da su stotine njezinih istraživača i inženjera razgovarale s LaMDA-om te da su došli do sasvim drugačijeg zaključka od Lemoinea.

“Naš tim – uključujući etičare i tehnologe – pregledao je ono što brine Blakea u skladu s našim načelima AI-a i obavijestio ga je da predstavljeni dokazi ne podržavaju njegove tvrdnje”, rekao je Brian Gabriel, glasnogovornik Googlea.

Lemoine je na svojoj stranici objavio transkript razgovora koji su njegov suradnik u Googleu i on vodili s LaMDA-om, a mi ga u ovom članku prenosimo u cijelosti.

Problem detektiranja svjesnosti

No prije predstavljanja razgovora, valja istaknuti da testiranje svjesnosti AI-a nije lako rješiv problem.

Neki stručnjaci upozoravaju da još uvijek nemamo čak ni jasnu definiciju svijesti, a

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen