Stražnja sjedala Ubera i Lyfta imaju više bakterija od WC daski

Studija je analizirala uzorke sa stražnjih sjedala Ubera i Lyfta. Naime, imaju više bakterija od WC daske.

Prema novoj studiji koju je provela američka osiguravajuća tvrtka Netquote, na stražnjim sjedalima Ubera i Lyfta ima 35.000 puta više bakterija od prosječnog broja na zahodskoj dasci. Također, ima ih i 219 puta više nego u običnom taksiju.

Najviše bakterija postoji na tipkama za otvaranje prozora i pojasevima za vezivanje, a ručkice za otvaranje vrata nisu bile toliko loše. Studija ne nudi objašnjenje zašto u Uberovim i Lyftovim vozilima ima više bakterija nego u taksijima.

Pronađene bakterije potencijalno su štetne te mogu izazvati infekcije kao trovanje hranom, kožne infekcije, upalu pluća ili trovanje krvi. Stručnjaci već pokušavaju naći rješenja. Kompanija PPG, inače dobavljač završnih premaza, razvija antimikrobni tretman za uporabu u kamionima i automobilima radi bolje zaštite zdravlja putnika na stražnjim sjedalima. Kažu da je još rano prognozirati kad će proizvod na tržište.

Stručnjaci upozoravaju kako antibakterijski proizvodi nisu uvijek napravljeni da štite ljude, jer ponekad mogu i potaknuti širenje infekcija otpornih na antibiotike.

Glasnogovornik Ubera je rekao da oni kao kompanija potiču vozače na čišćenje vozila, jer im ocjene mogu trpjeti zbog stanja vozila.

Stručnjaci se slažu kako je sjedenje na stražnjem sjedalu opasnije za zdravlje nego sjedenje naprijed. Broj vozila koji su sudjelovali u istraživanju nije bio velik, no profesorica zaštite okoliša, Erica Hartmann s Northwestern sveučilišta, kaže kako ovo nimalo ne iznenađuje. “Tamo gdje ima ljudi ima i bakterija. Puno bakterija ne šteti ljudima, ali dijeljenje vozila s možda bolesnim i nepoznatim osobama izlaže nas riziku.”

Članci iz iste kategorije: