Što se događa s mozgom kad vam netko slomi srce?

DawsonCrying_web_1024

Image credits: Dawson’s Creek/Columbia TriStar Television

Dobre vijesti su da niste jedini, tj. postoji znanstveni razlog zašto se donose grozne odluke odmah nakon prekida, te je sve povezano s hormonima koji divljaju u organizmu tijekom ovog emocionalnog vremena. Da sve bude još veća ironija, ti hormoni koji divljaju su isti hormoni koji daju osjećaj nevjerojatne sreće dok se zaljubljujete.

Na koji način gubitak ljubavi našeg života mijenja kemijski sastav našeg mozga? Prvo i osnovno, jasno je da slomljeno srce zaista boli. Skeniranje funkcionalnom magnetskom rezonancom pokazuje da osobe koje su nedavno bile ostavljene imaju veću aktivnost u regiji mozga koja registrira fizičku bol nego je to uobičajeno.

To je okidač za otpuštanje hormona stresa poput kortizola i adrenalina, što dovodi do raznih fizičkih simptoma, poput mučnine, poteškoća s disanjem te slabljenje srčanog mišića koji je poznat pod imenom Takotsubo kardiomiopatija i ponekad je fatalan.

No, vratimo se mozgu, jer ti hormoni stresa nisu jedino što pluta našim tijelom. 2010. godine znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyu zamolili su 10 žena i 5 muškaraca koji su nedavno bili ostavljeni, ali su još ludo zaljubljeni u bivše, da uđu u stroj magnetske rezonance i gledaju slike svojih bivših. Ovo zvuči kao najgora vrsta mučenja kroz koje možete staviti nekoga tko pokušava preboljeti prekid, no dalo nam je fascinantan

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen