ŠTO KAD CJEPIVO DOBIJE ‘ZELENO SVJETLO’? Ne, to ne znači da se odmah može cijepiti tko god hoće; Možda bi vas ovo moglo zanimati…

Znanstvenici u cijelom svijetu rade na razvijanju djelotvornog i sigurnog cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju. Evo najvažnijih pitanja i odgovora

Znanstvenici trenutno testiraju više od 50 kandidata za cjepivo u kliničkim studijama. Ali ni jedno još nije dobilo odobrenje za korištenje. Puno više kandidata za cjepivo trenutno se nalazi u pretkliničkoj fazi, a to znači da se djelotvornost cjepiva testira na životinjama, piše Gianna-Carina Grün za Deutsche Welle.

Kliničke faze koje slijede nakon toga razlikuju se, među ostalim, po svom obujmu. U prvoj fazi se cjepivo testira na malim skupinama pacijenata. U drugoj fazi se cjepivo testira na nešto većim skupinama s najmanje 100 osoba pri čemu se osobito vodi računa o ranijim bolestima ili starosnoj dobi pacijenata.

U trećoj fazi se cjepivo testira na najmanje 1.000 pacijenata pri čemu se osobito gleda na njegovu djelotvornost i sigurnost. Neka poduzeća kao primjerice BioNTech i Pfizer ili Sinovac svoje kandidate za cjepivo testiraju paralelno u više testova: na različitim starosnim dobima ili s različitim doziranjima i načinom primjene.

Kad kliničke faze budu uspješno završene poduzeće može formalno zatražiti dopuštenje za korištenje cjepiva. Pritom presudnu ulogu igraju tri ustanove: „Food and Drug Administration” (FDA) u Sjedinjenim Državama, „European Medicine Agency” (EMA) u Europi i „Pharmaceutical and Medical Device Agency” u Japanu.

PFIZER TRAŽIO ODOBRENJE ZA CJEPIVO: Ako dobiju zeleno svjetlo postat će prvi proizvođači u Americi i EU

Što kad neko cjepivo dobije dopuštenje?

I kad neko cjepivo dobije dopuštenje za korištenje ne znači da odmah svi mogu biti cijepljeni. Najprije treba proizvesti velike količine cjepiva. Onda se logističari moraju pobrinuti da cjepivo dostave tamo gdje je potrebno, a društvo mora odgovoriti i na etička pitanja, primjerice kako će cjepivo biti dijeljeno i tko će imati prednost kod cijepljenja.

Na kraju svaki pojedinac odlučuje hoće li se

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen