Što je svjetlost?

Zamislite da ste u parku i gledate list na grani drveta. Znamo da se svjetlost odbija s lista u vaše oko, i tako doznajete da je on zelen – no, što je točno svjetlost?

Dvije rane ideje sežu još u 17. stoljeće: engleski znanstvenik Isaac Newton mislio je da se svjetlost sastoji od malih čestica (zvao ih je korpuskule) koje emitiraju vrući objekti (poput Sunca ili vatre), dok je njegov suvremenik, nizozemski fizičar Christian Huygens, smatrao svjetlost nekom vrstom vala koji vibrira gore-dolje dok se kreće prema naprijed.

No, ni jedan ni drugi nisu imali koncept toga što je svjetlost. (Newton nije znao od čega su sačinjene njegove korpuskule; Huygen nije imao koncept toga što se kreće kao val. Usput, pitanje je li foton čestica ili val još uvijek nije u potpunosti riješeno.)

Prve korake prema razumijevanju sastava svjetlosti pratimo do Kopenhagena 1820. godine, kada je danski znanstvenik Hans Christian Ørsted održao predavanje o elektricitetu.

Pored baterije koju je koristio u svojoj demonstraciji sasvim slučajno se našao kompas. Ørsted je primijetio iznenadno trzanje magnetske igle kada bi upalio ili ugasio bateriju. To je značilo da su elektricitet i magnetizam povezani – ili, kako je to kasnije formalnije opisano, promjenjivo električno polje stvara magnetsko polje.

Zatim, 11 godina kasnije, engleski znanstvenik Michael Faraday otkrio je da je i suprotno točno: promjenjivo magnetsko polje također stvara električno polje.

Škotski fizičar James Clerk Maxwell sakupio je sve ideje o elektricitetu i magnetizmu (i još nekoliko ideja sa strane) i povezao ih u jednu povezanu teoriju „elektromagnetizma“.

No, Maxwellovo najvažnije otkriće bilo je kada je kombinirao rad Ørsteda i Faradaya da bi opisao suštinu svjetlosti.

Shvatio je da promjenjivo električno polje može stvoriti promjenjivo magnetsko polje, koje bi tada stvorilo još jedno električno polje i tako dalje. Rezultat bi bilo samoodrživo elektromagnetsko polje, koje se beskonačno

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen