Što je Mjesečev efekt i kako on utječe na morske pse?

KADA se na nebu pojavi puni Mjesec, na Zemlji se znaju događati pomalo čudne stvari. Primjerice, kamenice se krenu zatvarati, koralji mrijestiti, zooplanktoni rone na veće dubine, morske ptice se drže obale, a lavovi manje love.

Neka od ovih ponašanja vezana su uz mjesečinu, neka uz pojavu plime i oseke, no za neka za sada nemamo objašnjenja. Primjerice, prema novoj studiji koja je analizirala podatke o napadima morskih pasa unutar 50-godišnjeg perioda, ove životinje češće napadaju ljude za vrijeme punog Mjeseca. A za sada još uvijek ne znamo zašto.

“Nije stvar u većoj količini svjetlosti zbog koje morski psi tijekom noći mogu bolje vidjeti plijen. Naime, većina napada morskih pasa događa se tijekom dana”, rekao je ekolog Steve Midway sa Sveučilišta Louisiana State.

No, o čemu se onda radi i može li ovakvo ponašanje objasniti Mjesečev, odnosno lunarni efekt?

Lunarni efekt

Mjesečev efekt je zapravo nedokazana korelacija između Mjesečevih faza te aktivnosti biljaka i životinja na Zemlji. Mada ovo može zvučati kao neko pseudoznanstveno objašnjenje, postoje neki dokazi koji upućuju na to da nevidljivi prsti Mjeseca ipak utječu na ponašanje flore i faune na površini našeg planeta.

Nedavna meta analiza prijašnjih studija pokazala je da gravitacijske plime i oseke mogu utjecati na način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu; iako još uvijek nije poznato kako taj mehanizam funkcionira, piše Science Alert.

Izgleda da Mjesec posebno utječe na morski život te morski psi nisu iznimka. Dokazano je da su u prošlosti njihova kretanja i obrasci hranjenja bili vezani uz lunarni ritam. No, morski psi nisu jedine velike životinje na koje utječu mjesečeve mijene. Oni najčešće napadaju surfere, a najbolji uvjeti za surfanje obično se javljaju tijekom punog Mjeseca.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen