STIŽE SUPERMUTIRANI, AGRESIVNIJI SOJ VIRUSA? ‘Indijski soj je tek početak. To se već sada može vidjeti…’

‘Mislim da će se virus rekombinirati i dobit ćemo supermutirane viruse’, upozorava profesor kliničke mikrobiologije Ravi Gupta

Profesor kliničke mikrobiologije Ravi Gupta sa Sveučilišta Cambridge, pojasnio je da će virus nastojati biti agresivniji u širenju zbog nedostatka novih domaćina, prenosi Metro. Smatra kako to ipak ne mora biti nužno strašna stvar jer će većina cijepljenih, ako se i zaraze, imati blage simptome bolesti.

“Međutim, nepredvidiva priroda covida upozorava nas da ne bismo trebali biti previše opušteni i uvjereni da smo ga eliminirali, pogotovo kao ubojicu među najranjivijim skupinama”, kazao je Gupta na brifingu za novinare naglasivši da su mutacije viđene u indijskom soju samo početak.

Treba prilagoditi cjepiva

“Mislim da će se virus rekombinirati i dobit ćemo supermutirane viruse. Imamo dobra cjepiva, ali proizvođači ih moraju prilagoditi i novim varijantama. Virus će pronaći način da postane zarazniji, to se već sada može vidjeti”, odgovorio je Gupta, na pitanje kako se možemo pripremiti.

Ističe kako učinkovitost cjepiva nije jamstvo protiv novih smrtnih slučajeva zbog poteškoća s održavanjem procijepljenosti.

‘Ovaj virus nije poput gripe i zbog toga moramo biti oprezni’

“Vidimo kod gripe, svake godine imamo puno smrtnih slučajeva u ranjivim skupinama. Pokušamo ih prve cijepiti, ali to ne uspije uvijek. No, ovaj virus nije poput gripe i zbog toga moramo biti oprezni i dalje te ne misliti da smo riješili problem”, zaključio je profesor s Cambridgea.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen