Steroidi i lijekovi protiv ćelavosti su neprijatelji muške plodnosti

Znanstvenici su otkrili svojevrsni evolutivni paradoks. Radi se o muškarcima koji nastojeći izgledati što privlačnije zapravo umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva .

U pitanju je uzimanje steroida, tableta za opuštanje te onih tableta koje djeluju na smanjenje ćelavosti, no utječu na mušku plodnost.

Ovaj fenomen je nazvan Mossman-Paceyevim paradoksom, po znanstvenicima koji su ga opisali u stručnoj literaturi. Uzimanje steroida zbog bolje i brže izgradnje mišićne mase ili uzimanje lijekova protiv ćelavosti može negativno utjecati na muškarčevu plodnost te prouzročiti probleme parovima koji žele djecu.

“Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista golemi. Trude se izgledati tako, trude se izgledati kao da su ‘vrhunac evolucije’. Ali u evolucijskom su smislu zapravo vrlo slabi jer, bez izuzetaka, u njihovu ejakulatu nije bilo spermatozoida”, pojašnjava James Mossman, profesor američkog sveučilišta Brown.

Anabolički steroidi imitiraju djelovanje muškoga hormona testosterona i rabe se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redoviti korisnici su bodybuilderi.

“Nije li ironično da muškarci odlaze u teretanu kako bi izgledali jače, bolje i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nehotično pritom smanjuju svoj reproduktivni potencijal”, tvrdi Allan Pacey sa Sveučilišta u Sheffieldu.

Steroidi varaju hipofizu tako da testisi rade prebrzo, pojašnjavaju znanstvenici. Žlijezde reagiraju onda prekidom proizvodnje dvaju hormona ključnih za proizvodnju spermija – FSH i LH.

Znanstvenici tvrde da se slična situacija događa i među muškarcima koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose. Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolizira u tijelu i on dokazano može ograničiti gubitak kose, no isto tako nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Pacey upozorava da je oko 90% muškaraca koji su redovito koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.

Članci iz iste kategorije: