SPORTAŠ GODINAMA PIO ‘LJEKOVIT’ RADIOAKTIVNI NAPITAK: Od glave su mu ostala samo 2 prednja zuba, leš je ostao topao 20 godina nakon smrti

‘Uklonjen je veći dio gornje čeljusti, osim dva prednja zuba, i gotovo čitava donja čeljust.  I svo ostalo koštano tkivo u tijelu se raspada, a pojavljuju se i rupe na lubanji’, stoji u izjavu njegovog odvjetnika

Ubrzo nakon što je Henri Becquerel uočio radioaktivna svojstva uranija, a potom Maria Curie otkrila i izolirala radioaktivne elemente polonij i radij te skovala termin radioaktivnost,  svijet je jednostavno poludio za svime radioaktivnim, od podložaka za čaše s radijem (kako bi voda postala ljekovita), do paste za zube za radioaktivnim elementima.

Dvostruka doza raka

Iz današnje perspektive, osobito su zanimljive bile kartice koje su se umetale u tabakere ili kutije cigareta kako bi se “smanjio katran, a povećao okus cigareta”.

Javnost nije za kriviti, obzirom na to da se i bračni par Curie znao često diviti prekrasnom sjaju elemenata, čak su proučavali i kako nastaju opekline od zračenja (na sebi, naravno, jer inače bi bilo neetično).

No većinu drugih nije osobito zanimala znanost, još manje etika pa su nove elemente koristiili za kojekakve pripravke kojima su liječili sve.  Regulatorne agencije nisu vidjele u tome ništa sporno obzirom na to da opasnosti radioaktivnosti nisu bile još poznate, štoviše, protiv jednog proizvođača je pokrenut postupak jer je stavljao manje radija no što je tvrdio.

Sve počelo bezazleno ozlijedom ruke

No američki sportaš, bogataš i onodobna zvijezda, pomoći će da se opasna praksa konačno prekine.  Eben Bryers, mladi amaterski golfer, osobito popularan među djevojkama (baš kao i neki drugi golferi), iz obitelji magnata čelične industrije ozlijedio se 1927. kada je pao s kreveta. Ozljeda nije bila osobito strašna, no tvrdio je kako ga je onesposobila u sportu, kao i u krevetu, prenosi IFL Science.

Njegov liječnik mu je propisao Radhitor, načelno redestiliranu vodu s radijem. Možda, samo možda zato što je William J.A. Bailey, izumitelj ove rakonosne vodice davao novac liječnicima za

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen