SPEKTAKULARNA POTRAGA ZA ŽIVOTOM NA MARSU: Rover Perseverance sutra slijeće na Crveni planet

Mars je jedino poznato područje na kojem su bili takvi uvjeti izvan našeg planeta, a Mars 2020 prva misija kojoj je glavni cilj dokaz da je ondje nekada postojao život

Nakon sedam mjeseci putovanja, NASA-in rover Perseverance priprema se za slijetanje na Mars u četvrtak, što će biti početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu. Misija “Mars 2020”, pokrenuta krajem srpnja s Floride, uključuje najveće vozilo ikad ondje poslano.

Stvoreno je u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon, teži tonu i ima robotsku ruku duljine dva metra. Opremljeno je s 19 kamera i dva mikrofona za snimanje marsovske zvučne kulise.

ZEMLJANI ĆE NA MARS STIĆI DO 2024.? To jest tehnički moguće, ali postoji nekoliko problema – najteži će biti uvjeriti ljude u jednu stvar

Sletjet će u krater nazvan po selu u BiH

Ako stigne netaknut, Perseverance će biti tek peti rover koji je uspješno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Svi su američki. Prvi je bio Pathfinder 1997. godine, a posljednji, Curiosity, još je aktivan. Prošli tjedan je kineska letjelica Tianwen-1 stigla u Marsovu orbitu i nada se da će svoj rover spustiti na planet u svibnju.

Perseverance bi u četvrtak oko 21:55 sati po srednjoeuropskom vremenu spustiti svojih šest kotača na predviđeno sletište na Marsu koje znanstvenik NASA-e Ken Farley opisuje “spektakularnim”. Krater Jezero, nazvan tako po jednom selu u Bosni i Hercegovini, bazen je širine 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj sjevernoj polutci. Razmatrao se kao sletište i za ranije misije, ali se do sad smatralo da bi na njega bilo preteško sletjeti.

[embedded content]

‘Covid nas neće spriječiti da skačemo’

U kontrolnoj sobi misije bit će manje ljudi nego inače zbog pandemije koronavirusa.

“Pod pretpostavkom da sigurno sleti, ne mislim da će nas covid-19 spriječiti da skačemo i stišćemo šake”, rekao je Matt Wallace, zamjenik voditelja misije.

Prve fotografije površine Marsa, ali niske rezolucije, brzo će biti dostupne. Video

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen