Snimke stare 30 godina mogle bi otkriti zašto je Venera drugačija od Zemlje

ANALIZA 30-ak godina starih snimki pokazala je da je Venera geološki živ planet.

Znanstvenici već punih pola stoljeća pokušavaju pronaći znakove vulkanskih erupcija na Veneri, no njezina gusta atmosfera onemogućava promatranja sa Zemlje.

U novom istraživanju znanstvenici su u snimkama odavno završene svemirske misije uspjeli pronaći dokaze za vulkansku erupciju – vidjeli su kako vulkan na Veneri mijenja oblik i širi se te nešto nalik na lavu u grotlu.

Iznenađenje nakon mukotrpnog rada

Autori rada, objavljenog u časopisu Science, u sažetku tumače da je NASA-ina misija Magellan od 1990. do 1992. iz Venerine orbite snimala površinu planeta pomoću radara. Kada su istražili snimke vulkanskih područja, koje je dva ili tri puta napravio Magellan, identificirali su vulkanski otvor površine oko 2.2 km2, koji je u osam mjeseci između dvije radarske slike promijenio oblik. Uz to su uočili i moguće tokove vulkanske lave unutar grotla. No za njezino izlijevanje nema definitivnih potvrda jer postoji mogućnost da su zabilježene formacije postojale i prije. Supstanca koja ispunjava otvor mogli bi biti stjenoviti odroni uzrokovani klizištem. Također je moguće da su formacije nalik na potok već bile prisutne na slikama iz veljače, ali se nisu mogle vidjeti zbog kuta snimanja.

Misija Magellan bila je prva koja je snimila cijelu površinu Venere prije nego što je svemirska letjelica 1994. godine namjerno poslana u vruću, otrovnu atmosferu planeta kako bi prikupila konačni skup podataka.

“Ove rezultate tumačimo kao potvrdu da na Veneri postoji stalna vulkanska aktivnost”, kažu autori.

“Kladim se da je došlo do erupcije jezera lave”, komentirao je jedan od dvojice koautora nove studije Robert Herrick, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta Alaska Fairbanks.

Herrick i njegov kolega Scott Hensley uočili su vulkansko ždrijelo na golemom vulkanu Maat Mons.

“Nisam baš očekivao da ću biti uspješan, ali nakon

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen