SMRTONOSAN KOLAPS LEDENJAKA U INDIJI JE TEK POČETAK: Planet se mijenja, ako ovo ne promijenimo, moramo se pripremiti za katastrofu


Globalno zatopljenje i surovo iskorištavanje neminovno vode do katastrofa na putu najvećih rijeka, ali neki tvrde da je to tek početak borbe za resurse

Pucanje ledenjaka, koje je za vikend izazvalo smrtonosnu poplavu na indijskim Himalajima bila je damoklov mač koji je visio nad Indijom i koja će se vjerojatno ponoviti u regiji transformiranoj klimatskim promjenama i nekontroliranim razvojem infrastrukture, upozoravaju stručnjaci.

U Aziji se nalaze neki od najvećih svjetskih rijeka, od Gangesa i Indusa u Indiji do Yangtzea i Mekonga u Kini koji vijagaju tisućama kilometara. Rijeke i njihovi slivovi uzdržavaju velik broja poljoprivrednika i ribara i opskrbljuju pitkom vodom milijarde ljudi, ali su posljednjih godina su pod nezapamćenim pritiskom, piše Science alert.

‘Rijeke pod najvećim rizikom’

Zbog viših temperatura ledenjaci koji napajaju rijeke se  smanjuju što ne prijeti samo smanjenjem zaliha pitke vode,  nego povećavaju i rizik od klizišta i poplava, a kritičari ističu i brane te onečišćenje koje krive za uništavanje krhkih ekosustava.  “Rijeke su najizloženije riziku zbog razvojnih projekata, bacanja čvrstog i tekućeg otpada te vađenja pijeska i kamena”, rekao je za AFP Himanshu Thakkar iz Južnoazijske mreže za brane, rijeke i ljude.

“Klimatske promjene dugoročni su proces koji je već započeo. Učinci se već vide Dakle, u svakom pogledu rijeke u velikoj opasnosti.” Katastrofu u Indiji očito je izazvao ledenjak, koji je oslobodio zid vode koji je survao u  dolinu u državi Uttarakhand, uništivši mostove i ceste te pogodivši dvije hidroelektrane.

Gradnja elektrana bez ikakve analize

Deseci su poginulo, a više od 170 ljudi nestalo je nakon nesreće

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen