SLUŽBA ZA KLIMATSKE PROMJENE POSLALA DRAMATIČNO UPOZORENJE: Studeni 2020. bio je najtopliji dosad

Studeni 2020. godine evidentiran je kao najtopliji mjesec studeni na našem planetu

Prošli je mjesec bio najtopliji dosad registrirani mjesec studeni na našem planetu, a u Europi je evidentirana najtoplija jesen, alarmantni su podaci izvješća Službe za klimatske promjene Europske unije Copernicus, koji su objavljeni danas, uoči pete godišnjice potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.  Godina 2020. se po temperaturi tako približila najtoplijoj zabilježenoj godini dosad – 2016., piše CNN. Na globalnoj razini ovogodišnji studeni bio je za 0,77 Celzijevih stupnjeva topliji u odnosu na prosječnu temperaturu u referentnom razdoblju od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzijevih stupnjeva topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za studeni.

ŠTO SE DOGAĐA S KLIMOM? ČEKA LI NAS GLOBALNO ZATOPLJENJE ILI NOVO LEDENO DOBA? ‘Znamo zašto danas imamo ovakvu situaciju’

“Zvono za uzbunu”

Najviše iznadprosječne temperature evidentirane su sjevernoj Europi, Sibiru i na Arktiku gdje je, zbog drastičnog otapanja ‘morskog leda’ zabilježena njegova druga najniža razina u studenome dosad. Znatno više temperature od prosječnih uočene su i u Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, južnoj Africi, na Tibetanskoj visoravni, na području istočne Antarktike te u većem dijelu Australije. Po podacima Svjetske meteorološke organizacije globalna je temperatura od siječnja do listopada bila za 1,2 ° C viša od one u predindustrijskom razdoblju. “Podaci su u skladu s dugoročnim trendom globalnog trenda zagrijavanja”, rekao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene u Copernicusu. “Svi kreatori politika koji smatraju da je prioritet ublažiti klimatske rizike, ove bi podatke trebali doživjeti kao zvono za uzbunu i ozbiljnije nego ikada dosad početi razmišljati o tomu na koji način najbolje ispoštovati smjernice ​​Pariškog sporazuma iz 2015.”

BIT ĆE GADNO: Oglašen je crveni meteoalarm; Vakula objasnio što nas sve čeka: ‘Bit će nevolja’

Dosad najtoplije desetljeće

Bez obzira na temperature koje će biti izmjerene do kraja godine,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen