Slučaj Mirele Čavajde razotkrio zašto je u Hrvatskoj tako teško pobaciti

HRVATSKU posljednjih dana potresa tragedija koju prolazi trudnica Mirela Čavajda kojoj su sve hrvatske bolnice kojima se obratila odbile obaviti prekid trudnoće unatoč tome što je u bolnici Sveti Duh njezinom fetusu dijagnosticiran golem, zloćudni tumor na mozgu zbog kojeg ima male šanse za preživljavanje do poroda i nakon njega, a velike za teška mentalna oštećenja i život ‘biljke’, ako preživi.

Da je prognoza loša i za majku i za dijete jasno piše u nalazu koji je Čavajda dobila u bolnici Sveti Duh.

>>”Beba mi ima golemi tumor, umrijet će ili živjeti kao biljka. Ne daju mi da pobacim”

Potvrdili su to i slovenski liječnici kojima se Čavajda obratila jer su joj tako preporučili hrvatski liječnici uz obrazloženje da joj u Hrvatskoj nijedna komisija neće odobriti prekid trudnoće.

Slovenski stručnjaci iz središnje ljubljanske bolnice, na temelju ultrazvuka i snimke magnetskom rezonancom napravljene u Hrvatskoj, u četvrtak su u svojem nalazu zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, tumoru koji se ukupno javlja na oko 1 od 1000 trudnoća, a na mozgu u jednom slučaju na milijun trudnoća. To je tumor koji obično brzo raste, uništava zdravo tkivo, u ovom slučaju tkivo mozga fetusa i predstavlja opasnost za njegov život kao i za život majke.

Mireli Čavajdi u Hrvatskoj naprosto ne daju prekinuti trudnoću

Unatoč tome, nesretnoj majci pravo na prekid trudnoće uskratila je u petak i komisija formirana u KBC-u Zagreb na zahtjev ministra Vilija Beroša.

Odbijenice koje je dobila iz bolnica i od komisije donesene su usprkos tome što u članku 22 hrvatskog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece stoji da se prekid trudnoće može obaviti nakon 10. tjedna od začeća “kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”.

Nesretna

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen