Sklanjate auto od sunca pod drvo? Budite svjesni koristi i štete

ZA VRUĆIH dana koji su već stigli u Hrvatsku može se činiti logičnim auto ostavljati u hladu pod nekim stablom. Tako će se manje zagrijati, bit će se ugodnije u njemu voziti, a također će i gumeni i plastični dijelovi na njemu manje stradavati.

Osim toga, Sunčeva svjetlost sadrži zračenje u obliku UV zraka koje uzrokuju dvije vrste oštećenja boje automobila: foto-degradaciju i oksidaciju. Ovisno o kvaliteti laka i uvjetima, Sunčeve zrake vidljivo izbljeđuju boju kroz 5 do 10 godina.

Na UV zrake posebno su osjetljivi crveni automobili. Naime, valne duljine povezane s crvenom bojom nalaze se u dijelu spektra s najnižom energijom vidljive svjetlosti pa crvena boja, da bi nam izgledala crveno, mora apsorbirati valne duljine mnogo većih energija (koje će potom izračiti u crvenom dijelu spektra), što uzrokuje agresivniju degradaciju molekularnih veza u boji.

No stručnjaci upozoravaju da odluka da auto ostavite pod stablom ima svoje loše strane koje vas mogu skupo koštati. Postoje dva ključna razloga za to.

S drveća padaju izlučevine kukaca

Izlučevine kukaca predstavljaju njihov izmet i mednu rosu. Vjerojatno ste primijetili da tijekom proljeća vaš limeni ljubimac već kroz dan ili dva stajanja pod stablom postaje prekriven milijunima sitnih, staklastih točkica. Možda ste se pitali odakle one dolaze. Te prozirne kuglice zovu se medna rosa. To su kapi ljepljive tekućine bogate šećerom i aminokiselinama koje sa stabla padaju na stakla i metalne površine na kojima se suše. Izlučuju ih lisne uši i drugi kukci koji se hrane biljnim sokovima.

Kada njihov usni dio prodre u biljku, iz stražnjeg dijela, odnosno anusa, visoki pritisak sokova istiskuje zašećerenu tekućinu. Ovom tekućinom često se hrane drugi kukci poput mrava i pčela, no veći dio završava zalijepljen na granama, lišću, tlu ili predmetima ispod krošnje.

Medljika se slavi u mitologijama

Zanimljivo je da se medna rosa slavi u brojnim mitologijama i pjesmama.

Primjerice, u nordijskoj

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen