Širi se priča o planu cijepljenja s 11 doza. Je li to istina?

DRUŠTVENIM mrežama proširila se priča da će nam vlasti uskoro preporučivati da se svaka tri mjeseca cijepimo novom dozom cjepiva protiv covida-19 te da su farmaceutske kompanije planirale da ćemo se proizvedenim cjepivima cijepiti najmanje 11 puta.

U suštini tih teza nalaze su tri teorije zavjere. Prva je da su cjepiva manje-više beskorisna te da uglavnom služe samo bogaćenju farmaceutske industrije. Druga je da cjepiva imaju teške nuspojave koje se skrivaju, a treća da više cijepljenja znači više opterećenja za organizam.

Teza o 11 doza je besmislica

Tezu o tome da je plan farmaceutskih kompanija bio da će im se razvoj cjepiva isplatiti ako uspiju prodati 11 doza cjepiva, na Facebooku je iznio molekularni biolog Gordan Lauc, koji je nedavno izbačen iz vladinog Znanstvenog savjeta.

“Mislim da u Pfizeru svi čupaju kosu jer će omikron vrlo brzo i potpuno besplatno isporučiti ‘booster’ dozu svima, tako da plan o 11 doza cjepiva za svakoga od nas pada u vodu”, napisao je Lauc.

“Sad će se vjerojatno morati nagoditi s EC-om i umjesto 100 milijardi eura za pet milijardi doza, pristati na svega 20, 30 milijardi kao kompenzaciju za raskid ugovora (ovo zadnje je potpuna spekulacija, no znajući kvalitetu pravnih službi farmaceutskih tvrtki, ne bih se čudio da je tako nešto ugovoreno)”, dodao je Lauc.

Ovdje za početak nije jasno odakle Laucu podaci o planovima za 11 doza? Na stranici Europske komisije objavljeno je da je EK 5. svibnja 2021. s farmaceutskim tvrtkama BioNTech i Pfizer potpisala treći ugovor koji govori nešto bitno drugačije. Tim ugovorom EK je uime svih država članica EU rezervirala dodatnih 1.8 milijardi doza, između kraja 2021. i 2023. On bi trebao omogućiti kupnju 900 milijuna doza postojećeg cjepiva i cjepiva prilagođenih budućim varijantama.

Trkulja: Lauc ima vlastito viđenje koje je dijametralno suprotno stvarnosti

Dakle, EK ima ugovor za nabavu cjepiva koja će štititi protiv

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen