Sićušni daždevnjak mogao bi zaustaviti podizanje brane u Kaliforniji

Tri vrste sićušnih daždevnjaka mogli bi uzrokovati velike probleme saveznim dužnosnicima koji vode kontroverzni projekt podizanja brane Shasta u sjevernoj Kaliforniji, vrijedan 1.4 milijarde dolara.

Dvije organizacije za zaštitu okoliša, Centar za biološku raznolikost i Informacijski centar za zaštitu okoliša podnijeli su prošlog mjeseca kojom su od saveznog suca zatražili da prisili Službu za zaštitu riba i divljih životinja da odredi trebaju li Shasta daždevnjaci biti zaštićeni prema Zakonu o ugroženim vrstama.

Centar za biološku raznolikost zatražio je od agencije 2012. da se izjasni je li Shasta daždevnjak ugrožena ili vrsta kojoj prijeti izumiranje, ali agencija nije donijela odluku, rekla je Jenny Loda, odvjetnica organizacije za zaštitu okoliša.

Po saveznom zakonu, služba je morala u roku od godine dana odlučiti o statusu daždevnjaka. Nakon šest godina bez odluke, centar je odlučio tužiti tu agenciju.

Odluku o tužbi dijelom je potaknuo projekt savezne vlade, koja želi podići branu Shasta, što će, smatraju stručnjaci za zaštitu okoliša, uništiti daždevnjakovo stanište i ugroziti opstanak vrste.

“Daždevnjaci su pogođeni samom izgradnjom brane”, rekla je Loda. “Brana je vrlo malo jezero pretvorila u veliko i poplavila njihovo stanište. Oni ne mogu preživjeti u takvim vodama”, dodala je.

Borba oko podizanja brane vodi se već desetljećima, a projekt je oživljen nakon dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa.(HINA)

Članci iz iste kategorije: