Shizofrenija – virus ludila u našem DNK?


Steven i David Elmore rođeni su kao identični blizanci, no njihovi prvi dani nisu mogli biti različitiji. David je došao kući nakon prvog tjedna. Steven, rođen četiri minute kasnije, ostao je u bolnici.

Mjesec dana je u inkubatoru lebdio između života i smrti izmučen vrućicom za čijeg su uzročnika doktori smatrali opasnu virusnu infekciju. Čak i nakon Stevenovog oporavka, zaostajao je za svojim bratom blizancem. Rijetko je plakao dok je ležao budan. Kada bi mu se majka nasmiješila, zurio bi u nju praznim pogledom umjesto da joj vrati osmijeh kao što je to činio David. Nakon nekoliko godina dječaci su počeli hodati i Steven je bio taj koji je gubio ravnotežu i padao te razbijao usnice. Te rane razlike su možda izblijedile u sjećanjima, ali su dobile novo značenje u svjetlu kasnijih života blizanaca. Kada je Steven upisao osnovnu školu, činilo se da je napokon uhvatio tempo. Blizanci su se izjednačili u genetske kopije: bili su iste visine i imali su plavu kosu. Obojica su bili vrlo dobri učenici. Igrali su košarku s istim prijateljima. Steven Elmore je čini se prevladao svoj težak početak života. Ali onda, kada je imao 17 godina, počeo je čuti glasove.

Glasovi su ga dozivali iz automobila u prolazu dok je vozio na posao. Ismijavali su se njegovom neuspjehu u pronalaženju djevojke. Zatvaranje prozora i pojačavanje glazbe nije ih moglo ušutkati. Drugi su ga glasovi proganjali kod kuće. Tri su ga glasa dozivala kroz prozore njegove kuće: dva ljutita čovjeka i žena koja je preklinjala muškarce da se prestanu svađati. Još je jedan glas dopirao iz zvučnika i davao komentare na pjesme Steely Dana ili Led Zeppelina koje je Steven slušao noću poslije posla. Njegovi su se živci istrošili i on se slomio. Unutar nekoliko tjedana njegovi su ga ispadi

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen