Selo u kojem se curice s 12 godina transformiraju u dečke

Johnny je savršeno zdrav 24-godišnji mladić. Zanimaju ga djevojke, volio bi se oženiti i postati otac. No, njegova priča je sve samo ne obična. Johnny se, naime, rodio kao djevojčica Felecita. Roditelji su ga odijevali kao djevojčicu i odgajali kao djevojčicu, sve dok mu nije narastao penis.

Radi se o bizarnom genetskom poremećaju koji nastaje kada tijelo nije u stanju proizvoditi dihidrotestosteron (DHT) – hormon koji fetus potiče na razvoj muških spolnih organa. Poremećaj je manjak 5 alfa reduktaze, enzima koji obični testosteron pretvara u DHT.

Djeca s tim poremećajem rađaju se bez penisa i testisa, s organom koji nalikuje na vaginu, no u stvarnosti se radi samo o zadnje dvije trećine vagine, jer nemaju maternicu niti jajnike.

No, kada nastupi pubertet, nalet dodatnih muških hormona uzrokuje promjene koje su zaustavljene tijekom razvoja u utrobi – dječacima se spuste mošnje, a klitoris im naraste i pretvori se u sasvim upotrebljiv (premda ispodprosječno velik) penis. Testisi im počnu proizvoditi spermu, i sposobni su postati očevi.

Na globalnoj razini radi se o iznimno rijetkom poremećaju, no u selu Salinas, izoliranom mjestu u Dominikanskoj Republici, pojava je toliko česta da mještani imaju i ime za nju – zovu je ‘guevedoces’, lokalni sleng koji znači ‘jaja s 12’.

U Salinasu, poremećaj pogađa jedno od 90 djece, što je dovoljno često da Dominikanska Republika ima tri kategorije za spol – muško, žensko i pseudohermafrodit.

– Sjećam se kako sam nosio malu crvenu haljinicu, rekao je Johnny za BBC, koji je u sklopu dokumentarca ‘Odbrojavanje do života – nevjerojatno stvaranje vas’ snimio i prilog o guevedocesima.

– Rođen sam kod kuće, umjesto u bolnici. Nisu znali kojeg sam spola. Išao sam u školu i nosio haljinicu. Nikad mi se nije sviđalo oblačiti kao djevojčica. Kada su mi donijeli igračke za djevojčice, nikad se nisam igrao s njima.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen