Sardinija: Oživljavanje močvara koje bi mogle usporiti potonuće mediteranskih gradova

Stanovnici Oristana, prostrane močvarne nizine na zapadu Sardinije, pokušavaju ostvariti zahtjevan projekt prilagodbe klimatskim promjenama, kako bi što duže odložili potapanje svojih domova.

Da takva sudbina nije daleka budućnost, potvrdile su nedavne znanstvene projekcije Mreže mediteranskih stručnjaka za klimatske i okolišne promjene (MedECC), koje sama mreža naziva šokantnima.

Prema njima, klimatsko zagrijavanje pogodit će Sredozemlje teže i brže od većine ostalih dijelova svijeta. Tako, porast temperature na Mediteranu do kraja stoljeća, ovisno o modelima, iznosit će od 2,2 do čak 3,8 Celzijevih stupnjeva, dok će prosječna razina mora porasti između 52 i 190 cm!

Trideset i pet tisuća stanovnika pokrajine Oristano morati će svoje domove do kraja stoljeća podići na uzvišenjima uz močvare. Sudbinu Oristana čeka 185 tisuća četvornih kilometara preostalih mediteranskih močvara, koje su, pritom, degradirane, smanjenog kapaciteta i kojima se loše upravlja, a zbog svega su potrebnije Zemlji nego ikada, kažu stručnjaci.

Još će najmanje 20 gradova s po više od 10 milijuna stanovnika u svijetu biti ugroženo dizanjem razine mora već do 2050., službeni su podaci.

Močvara bez kisika

Šezdesettrogodišnji ribar Giuseppe Cocco, član zadruge Svetog Andrije, koja ima koncesiju na Ribnjak S’Ena Arrubia u okrugu Oristano, istresao je s kolegom i drugu vreću ribe u plastičnu maštelu na vagi. Dok se riba još koprcala, Giuseppe je spustio gumeni kombinezon do pojasa, pripalio cigaretu i odgovorio skupini okolišnih novinara agencija Medietrana (AMAN):

„Ha, prije je trebalo manje raditi i bilo je puno više ribe!“

Ribnjak, smješten u jednom od brojnih širokih umjetnih kanala koji su povezali more i dijelove ramsarski zaštićene močvare, suočava se s tisućama kormorana, poplavama, sušama i invazivnim vrstama.

„Ne bih ih htio ubijati, ali kad se skupi više od 5000 kormorana, nama ne ostaje mnogo. Jer, svaki pojede kilo ribe dnevno“, nastavio je Giuseppe, šireći ruke iznad ribnjaka koji je zbog zaštite od kormorana sa svih strana

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen