in

Sahara je nekoć bila dom ponajvećih morskih vrsta

Drevno Trans-saharsko more

Foto: American museum of natural history

U novom istraživanju se mogu pronaći prve rekonstrukcije izumrlih vodenih vrsta iz razdoblja drevnog Trans-saharskog mora.

More je bilo duboko 50 metara, a prekrivalo je oko 3.000 kvadratnih kilometara današnje najveće svjetske pustinje. Morski talog koji je ostao nakon presušivanja pun je fosila.

“Prije 100 do 50 milijuna godina, područje današnjeg Malija više je izgledalo kao Puerto Rico”, tvrdi Maureen O’Leary, paleontologinja koja je bila voditeljica istraživanja.

O’Leary i njezin tim razvili su ideju da su životinje ovog mora u kasnom razdoblju krede doživjele gigantizam. Somovi od 1.6 metara i morske zmije duže od 12 metara samo su neki od primjera.

Evolucijski biolozi već dugo znaju o fenomenu otočnog gigantizma – vrste gigantizma u kojem životinjske vrste na malim otocima razvijaju jako velika tijela, vjerojatno zbog većeg izvora resursa, nedostatka drugih grabežljivaca ili oboje.

“Predstavljamo ideju da bi se slična pojava mogla dogoditi i u ‘otocima’ mora”, objašnjava O’Leary. “Ako imate aktivno more koje se intenzivno kreće, ono za sobom ostavlja džepiće vode u kojima se stvaraju novi uvjeti koji kasnije određuju veličinu tijela”.

O’Leary tvrdi kako činjenica da je Sahara nekad bila pod vodom pokazuje da postoji presedan za današnje klimatske promjene i povećanje razine mora što bi one koji negiraju klimatske promjene trebalo navesti na razmišljanje.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Comments

0 comments

Jedna studija tvrdi da psi više vole žene nego muškarce

NASA uočila potencijalno naseljivi planet