Ruski znanstvenici: Svjetski rekord u dugovječnosti je prijevara

Rekord najdugovječnije osobe na svijetu zapravo bi mogao biti prijevara i uključivati zamjenu identiteta, tvrde ruski znanstvenici u izvješću koje je pobudilo kontroverze.

Francuskinja Jeanne Calment umrla je 1997. sa 122 godine i 164 dana, postavivši tako rekord u dugovječnosti koji još nije oboren.

Ona se znala šaliti da je Bog vjerojatno na nju zaboravio.

No, ruskom matematičaru Nikolaju Zaku njezina priča nije uvjerljiva.

U suradnji s gerontologom Valerijem Novoselovem mjesecima je analizirao biografiju Jeanne Calment i njezine intervjue, fotografije, svjedočenja i javne podatke iz grada Arlesa u južnoj Francuskoj gdje je živjela.

“Analizom svih tih materijala zaključio sam da je identitet Jeanne Calmet preuzela njezina kći Yvonne”, rekao je Zak AFP-u.

Zak, član prirodoslovnog društva moskovskog sveučilišta, nedavno je objavio izvješće pod nazivom “Jeanne Calment: tajna dugovječnosti” na ReaserchGateu, portalu koji povezuje znanstvenike diljem svijeta.

Dio je kritizirao izvješće, ali su znanstvenici Zaka podržali i kazali da je evidencije o dugovječnosti potrebno bolje provjeriti.

Zak sugerira da je Jeanne Calment bila ta koja je umrla od upale pluća 1934., a ne njezina kći Yvonne kako stoji u službenim podacima. Yvonne je preuzela majčin identitet kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo.(HINA)

Članci iz iste kategorije: