Rusija ima najviše nuklearnog oružja na svijetu. Hoće li ga koristiti?

RUSIJA posjeduje tri vrste oružja za masovno uništenje – nuklearno, biološko i kemijsko. Jedna je od pet država s nuklearnim oružjem priznatih prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Od oko 14.000 komada nuklearnog oružja, koliko se procjenjuje da ga ima u svijetu, Rusija posjeduje više od pola.

Točan broj nuklearnih bojnih glava je državna tajna, stoga je stvar nagađanja. No, Federacija američkih znanstvenika procjenjuje da Rusija posjeduje oko 6800 komada, dok Sjedinjene Države imaju 6185. Rusija i SAD imaju po 1600 aktivnih strateških nuklearnih bojevih glava.

Sovjetski Savez dosegao je 1986. godine vrhunac zaliha od oko 45.000 nuklearnih bojevih glava.

U kojim okolnostima Rusija predviđa korištenje nuklearnog oružja?

U takvom odnosu snaga, nema dvojbe da bi Rusija mogla nuklearnim oružjem napasti Ukrajinu koja ga nema. Nameće se samo pitanje u kojim okolnostima bi to mogla učiniti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je upozorio Zapad da bi pokušaj ometanja ruske invazije na Ukrajinu doveo do “posljedica s kojima se nikada nije suočio u svojoj povijesti”.

Neki političari i analitičari ovu su izjavu shvatili kao otvorenu prijetnju nuklearnim oružjem.

Primjerice, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, upitan je li Putinovo upozorenje zapravo nuklearna prijetnja, odgovorio je potvrdno.

“Da, no mislim da Vladimir Putin također mora shvatiti da je Atlantski savez nuklearni savez. To je sve što ću reći o ovome”, rekao je Le Drian u četvrtak na francuskoj televiziji TF1.

Prema ruskoj vojnoj doktrini formuliranoj 2010. godine, Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje “kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje ili njenih saveznika, a također i u slučaju agresije na Rusiju uz korištenje konvencionalnog oružja kada je ugroženo postojanje države”.

Većina vojnih analitičara vjeruje da bi u takvom slučaju Rusija mogla slijediti strategiju ‘eskalacije radi deeskalacije’, inicirajući ograničeni nuklearni napad kako bi protivnike dovela za pregovarački stol. Prema istom

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen