Rješenje za klimatske promjene se možda skriva u obnovi šuma

Da bi se s vremenom obuhvatile dvije trećine emisija CO2, potrebno bi bilo pošumljavanje oko 0.9 milijardi hektara zemlje u cijelom svijetu. Tako je pokazalo istraživanje Crowther Laba na švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Zürichu.

Ovaj laboratorij istražuje rješenja za klimatske promjene. U svom najnovijem istraživanju prvi put su pokazali koje bi lokacije trebalo pošumljavati.

Znanstvenici su izračunali kako bi u trenutnim klimatskim uvjetima naš planet mogao podržati oko 4.4 milijarde hektara ukupnog šumskog pokrova. To je za 1.6 milijardi hektara više od trenutnih 2.8 milijardi. Od tih 1.6 milijardi hektara, 0.9 milijardi ispunjava preduvjet da ih ljudi ne koriste.

To, ukratko, znači da na Zemlji trenutno postoji područje veličine Sjedinjenih Država pogodno za obnovu šuma. Kad bi dozrele, ove šume mogle bi skladištiti oko 205 milijardi tona ugljika.

“Svi smo znali da obnova šuma može igrati ulogu u rješavanju klimatskih promjena, ali nismo znali koliki bi utjecaj ona imala. Naše istraživanje jasno pokazuje da je pošumljavanje najbolje prirodno i dostupno rješenje za klimatske promjene.”, tvrdi Thomas Crowther, suradnik na istraživanju i utemeljitelj laboratorija.

Istraživanje je pokazalo i koji su najprikladniji dijelovi svijeta za obnavljanje šuma. Najveći potencijal ima šest zemalja: Rusija, SAD, Kanada, Australija, Brazil i Kina.

Alati na webu laboratorija Crowther omogućuju posjetiteljima saznanje koliko stabala može u odabranom dijelu svijeta rasti te koliko ugljika mogu pohraniti.

 

Članci iz iste kategorije: