Rijedak slučaj majmunskih boginja u Engleskoj. Evo o čemu se radi

U ENGLESKOJ je kod jednog pacijenta potvrđen rijedak slučaj majmunskih boginja. Ova virusna infekcija obično uzrokuje blagu bolest i većina zaraženih se oporavi u roku od nekoliko tjedana. Simptomi nalikuju ljudskim boginjama.

Vlasti smatraju da se pacijent zarazio majmunskim boginjama u Nigeriji, u koju je nedavno otputovao iz Velike Britanije. Trenutno se nalazi na odjelu za zarazne bolesti u bolnici Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust u Londonu, piše Sky News.

Žarišta uglavnom u Africi

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da majmunske boginje uglavnom šire divlje životinje u dijelovima zapadne ili središnje Afrike te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak.

Mada se infekcija može širiti na druge bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, NHS kaže da je rizik prijenosa na opću populaciju vrlo nizak.

Simptomi

Početni simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima i iscrpljenost. Međutim, neki mogu dobiti teži oblik bolesti.

“Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka, s udjelom od 8-9%, nije čest. Većinom obolijevaju djeca. U Africi mortalitet iznosi od 4 do 22%”, piše MSD.

“Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće. Dijagnoza se postavlja na temelju

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen