Ribe “razgovaraju” već milijunima godina, sada možemo čuti njihove glasove

OCEANE na Zemlji prožimaju razne vrste graktanja, cvrkuta i dubokih jauka. Grebeni su zapravo iznenađujuće bučna mjesta, a mnoge od tih zvukova stvaraju ribe.

“Već dugo vremena znamo da neke ribe ispuštaju zvukove, ali smo to uvijek doživljavali kao nešto rijetko i neobično”, rekao je ekolog Aaron Rice sa Sveučilišta Cornell. 

Znanstvenici su pretpostavljali da se ribe prvenstveno oslanjaju na druge načine komunikacije, poput signalizacije bojom ili govorom tijela. No, nedavna otkrića su pokazala da ribe čak i pjevaju u zoru i sumrak, baš kao i ptice, piše Science Alert.

Komunikacija bez glasnica

“Ribe smo vjerojatno zanemarili jer se ne čuju baš tako lako, a znanost o podvodnoj akustičkoj komunikaciji prvenstveno se usredotočila na kitove i dupine”, rekao je evolucijski neuroznanstvenik Andrew Bass sa Sveučilišta Cornell.

Analizirajući zapise o anatomskim crtama, zvučnim zapisima i glasovnim iskazima, Rice i njegovi kolege identificirali su nekoliko fizioloških značajki koje omogućuju zrakoperkama (Actinopterygii) da stvaraju ove zvukove bez glasnica. U ovoj skupini riba se nalazi više od 34.000 trenutno postojećih vrsta.

“One mogu škrgutati zubima ili stvarati buku pomoću kretanja u vodi”, rekao je Rice.

Ribe “govore” već 155 milijuna godina

Od 175 obitelji riba, dvije trećine će vjerojatno zvučno komunicirati. Prije se pretpostavljalo da se radi o samo jednoj petini. Dodatno, izgleda da ribe “govore” već 155 milijuna godina. To je posebice zanimljivo jer dokazi upućuju

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen