Restorani pridonose epidemiji gojaznosti
Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.
Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji. Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.
Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu. Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.
– Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše – kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.
– I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost.
Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno.(HINA)
Članci iz iste kategorije:
- Pretilost objašnjava gotovo svaki dvadeseti karcinom u svijetu
- Ako imate kronične migrene pazite se alkohola
- Višak masnog tkiva oko pojasa povezan s manjim volumenom mozga?
- Gorka pilula: Zašto aspirin nije tako čudesan lijek?
- Dugotrajni simptomi menopauze povezani s većim rizikom od raka dojke
- Prehrana bogata vlaknima pridonosi prevenciji razvoja karcinoma i srčanih bolesti
- Doručak ne utječe na tjelesnu težinu, kažu znanstvenici