Redoslijed pića ne utječe na mamurluk

Znanstvenici su regrutirali 90 hrabrih dobrovoljaca u Njemačkoj u dobi od 19 do 40 godina kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića.
Europski znanstvenici preispitali su uvriježeno vjerovanje da je bolje prvo piti slabija alkoholna pića pa tek tada prijeći na žestoka i utvrdili su da redoslijed pića nema nikakvog utjecaja na mamurluk.

Znanstvenici su regrutirali 90 hrabrih dobrovoljaca u Njemačkoj u dobi od 19 do 40 godina kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića.

Jedna je skupina prvo popila više od litre piva pa četiri čaše vina, druga je popila istu količinu, ali obrnutim redoslijedom. Preostali dobrovoljci pili su ili samo pivo ili samo vino i svi su proveli noć pod liječničkim nadzorom, prenosi CNN.

Znanstvenici su potom pričekali da se alkohol ‘ispere’ i dobrovoljci oporave pa je tjedan kasnije eksperiment ponovljen, jedino su zamijenjene uloge po skupinama, pa su primjerice oni koji su pili prvo pivo, pa vino pili obrnutim redoslijedom, a oni koji su pili samo pivo, dobili su samo vino.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu American Journal of Clinical Nutrition nije bilo razlike u intenzitetu mamurluka ovisno o redoslijedu konzumiranja pića.

“Nismo utvrdili da je točna ideja da konzumiranje prvo piva pa vina rezultira blažim mamurlukom”, kaže voditelj studije Jöran Köchling sa sveučilišta Witten Herdecke.

Znanstvenici su zaključili da dva faktora određuju težinu simptoma mamurluka dan kasnije – koliko su se ljudi osjećali pijanima i jesu li povraćali.

Oni koji su se na ljestvici od 1 do deset opisali kao najpijaniji i oni koji su u bilo kojem trenutku noći povratili opisali su dan kasnije svoje mamurluke kao najteže.

“Istina je da će unošenje prevelikih količina bilo kojeg alkoholnog pića najvjerojatnije rezultirati mamurlukom”, kaže Köchling.

Znanstvenici ističu da je istraživanje imalo neka ograničenja, primjerice nije bilo kontrolne skupine koja je konzumirala bezalkoholno pivo ili vino jer nije bilo dobrovoljaca zainteresiranih za taj posao.

Po američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti umjereno konzumiranje alkohola je čaša pića dnevno za žene i dva pića za muškarce.(HINA)

Članci iz iste kategorije: