RAZVOJ CJEPIVA NAIŠAO NA PROBLEME? Sanofi/GSK neučinkovit kod starijih, a Australija odustaje – njihovo daje lažne rezultate na HIV?

Premda su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imunosni odgovor kod starijih pacijenata, tvrtke Sanofi i GlaxoSmithKline u petak su priopćile da će nastaviti s testiranjem cjepiva protiv koronavirusa, a Australija je odustala od razvoja svog lokalnog cjepiva

Tvrtke Sanofi i GlaxoSmithKline u petak su priopćile da će nastaviti s testiranjem zajedničkog cjepiva protiv covida-19 nakon što su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imunosni odgovor kod starijih pacijenata, a probleme s razvojem svog lokalnog cjepiva ima i Australija.

“Jučerašnji rezultati su pokazali imunosni odgovor kod pacijenata koji su se oporavili od covida-19 starih između 18 i 49 godina, no vrlo slabi imunosni odgovor kod starijih pacijenata, najvjerojatnije zbog nedovoljne koncentracije antigena”, priopćio je Sanofi, prenose agencije.

OGLASILA SE AGENCIJA KOJA ODOBRAVA CJEPIVA I ZA HRVATSKU: ‘Moramo analizirati puno podataka, trenutačno ne garantiramo pozitivan ishod’

Jean-Daniel Lelievre, šef klinike za imunologiju i zarazne bolesti u francuskoj bolnici Henri-Mondor u Creteilu, kaže da “tom vrstom cjepiva, rezultat nije iznenađenje”. “Znamo da je kod starijih pacijenata potrebno više antigena. No, u fazama II i III, proizvođači testiraju toleranciju na lijek i ne mogu testirati jake doze. Mislim da će Sanofi/GSK moći poboljšati svoje cjepivo”, rekao je Lelievre.

Sanofi i GSK u veljači pokreću drugu studiju, u nadi da će učinkovito cjepivo moći imati do kraja 2021., što predstavlja svojevrsni udarac njihovim naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. To je također i udarac nizu cjepiva u nastajanju koja se oslanjaju na dokazani, konvencionalni razvoj lijeka u odnosu na cjepivo Pfizera i BioNTecha u čijoj je izradi korištena nova, napredna tehnologija.

Nemalo je to iznenađenje i udarac brojnim vladama, uključujući EU, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju koje su već rezervirale stotine milijuna doza u nastojanju da zaustave epidemiju koja je u svijetu već odnijela vije od 1,5 milijuna života i smlavila gospodarstva.

ZNANSTVENICA OBJASNILA PREDNOSTI PFIZEROVOG CJEPIVA:

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen