Razvija se cjepivo za bol kod osteoartritisa

Osteoartritis ili osteoartroza je progresivna degenerativna bolest zglobova zbog propadanja zglobne hrskavice. Postoji mogućnost da se razvije cjepivo koje potiče imunološki sustav da djeluje protiv faktora rasta živaca.

Na pomolu je tako nada za milijune onih koji pate od bolnog osteoartritisa nakon što su britanski znanstvenici objavili kako su na tragu cjepiva koje bi moglo liječiti svakodnevne bolove koje trpe.

Trenutno ne postoji lijek za to stanje i ljudi koji pate od osteoartritisa jedino imaju kao mogućnost ublažavanje bolova tabletama. Manje od 25% pacijenata trenutno postiže adekvatnu kontrolu svoje bolesti, a dugotrajno korištenje sredstava protiv bolova ima svoje rizike.

Znanstvenici s Oxforda objavili su studiju u stručnom časopisu Annals of Rheumatic Disease da su razvili cjepivo koje blokira uzrok bolova – NGFf (aktor rasta živaca).

Cjepivo, izgleda, potiče imunološki sustav da djeluje protiv faktora rasta živaca kod testiranih miševa i na taj način im se smanjuju bolovi.

Profesorica Tonia Vincent, koja je i koautorica studije, tvrdi kako je ovo prvo uspješno cijepljenje koje cilja bol uzrokovanu osteoartritisom, koji je jedan od najvećih zdravstvenih izazova naše generacije uopće.

Kod bolesnih miševa testovi su pokazali kako postoji nejednaki raspored težine na stražnjim nogama, što je znak bolnog osteoartritisa. Umjesto da se oslanjaju nejednako na jednu stranu, miševi su, zbog cjepiva, stajali poslije pravilnije raspoređene težine.

Miševi koji su primili cjepivo imali su više razine antitijela protiv faktora rasta živaca, što se povezuje s boljom analgezijskom reakcijom.

Profesorica Vincent kaže da su sigurni da će novo cjepivo omogućavati kontrolu razine antitijela i prilagođeni tretman svakog individualnog slučaja.

Članci iz iste kategorije: