Rat u Ukrajini pokazao je zašto nam treba nuklearna energija

KLIMATSKE promjene i globalna nuklearna sigurnost posljednjih su se dana naizgled našli na suprotstavljenim stranama kao ključne silnice u oblikovanju ljudske budućnosti.

Nuklearke proizvode preko 50% svjetske energije bez emisija CO2

S jedne strane, nuklearne elektrane proizvode energiju bez emisija ugljikova dioksida i na taj način predstavljaju alternativu fosilnim gorivima koja uzrokuju zagrijavanje atmosfere.

“Ugljen i druga fosilna goriva guše čovječanstvo”, rekao je prošli ponedjeljak glavni tajnik UN-a António Guterres nakon što je Međuvladin panel UN-a za klimatske promjene (IPCC) objavio svoje najnovije izvješće.

“Sadašnji globalni energetski miks ne funkcionira”, upozorio je Guterres.

Stručnjaci IPCC-ja već su više puta izrazili uvjerenje da bi nuklearna energija trebala biti dio rješenja za problem klimatskih promjena.

Prema Nuclear Energy Institutu, nuklearna energija svake godine smanjuje ukupne svjetske emisije CO2 za više od 470 milijuna tona. To je otprilike kao da se s ceste skine gotovo 100 milijuna osobnih vozila. Ona trenutno čini više od 50% sve energije u svijetu koja ne pridonosi emisijama stakleničkih plinova.

Brojne države svijeta posljednjih godina sve više počinju shvaćati da svoje ambiciozne klimatske ciljeve ne mogu postići samo uz pomoć obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca. Zbog ove spoznaje prošle je godine na klimatskoj konferenciji COP 26 došlo do značajnih zaokreta u stavu prema nuklearnim elektranama.

Ruska prijetnja nuklearkama i nuklearnim oružjem povećala strah

S druge strane, prijetnja sigurnosti koju uzrokuju ruski napadi na ukrajinske nuklearke doima se kao argument da nuklearna energija nije sigurno rješenje za problem klime.

“Izdajemo upozorenje, nijedna zemlja nikada do sada nije pucala na nuklearna postrojenja osim Rusije”, rekao je prošli četvrtak u videoizjavi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Prvi put u povijesti čovječanstva jedna teroristička država provodi nuklearni terorizam” dodao je.

Kasnije u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izdala je priopćenje da je nuklearna elektrana nastavila s radom i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala. Ipak, ruske

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen