Pustinjski kaktus u borbi protiv nerazgradive plastike

Meksička znanstvenica Sandra Pascoe uspjela je razviti novi materijal na bazi ekstrahiranog soka nopala, kaktusa koji krasi meksički nacionalni grb. Od njega bi se izrađivala ambalaža za jednokratnu potrebu koja ne bi zagađivala okoliš.

“Pulpa kaktusa preša se da bi se od nje izradio sok koji koristim za izradu ambalaže”, kaže znanstvenica sa sveučilišta Valle del Atemajac u Guadalajari. “Ona se pomiješa s netoksičnim aditivima te se potom razmaže po čistoj površini da bi se od nje izradili listovi koji se boje pigmentom. Listovi se potom presaviju da bi se dobili različiti oblici ambalaže, ovisno o potrebi pakiranja.Nastojimo se usredotočiti na predmete koji nisu dugog vijeka”, objasnila je Pascoe.

Tvrdi da još obavljaju razna testiranja, no nada se da će do kraja godine uspjeti patentirati proizvod te traži potencijalne partnere koji bi joj početkom 2020. omogućili izlazak na tržište.

Kaktus koji Pascoe koristi u svojim eksperimentima stiže iz San Estebana, gradića u predgrađu Guadalajare, gdje ih raste na stotine.

San Esteban u državi Jalisco u kojoj će od iduće godine biti zabranjena upotreba jednokratnih plastičnih vrećica, slamki i ostalih predmeta za jednokratnu upotrebu koji se ne mogu reciklirati.

Pascoe tvrdi da je materijal na kojemu radi tek “kap u oceanu” u borbi za očuvanje okoliša, no ne želi odustati od svojeg nauma.

 

Članci iz iste kategorije: