PUŠITE ILI STE BIVŠI PUŠAČ? Ovo će vas zanimati: ‘Znam da zvuči nepravedno, ali pušači bi trebali imati prednost pri cijepljenju’

Nalazi pokazuju da su pacijenti oboljeli od covida-19, a koji su pušili više od 30 godina imali 2,25 veće šanse za hospitalizaciju

U studiji objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine navodi se da su aktivni pušači ili osobe koje su pušile u prošlosti osjetljivije na koronavirus, odnosno imaju veću šansu da se zaraze.

“Razumijem da bi netko mogao pomisliti da je ovo nepravedno. No, pušači koje obole od covida-19 mogli bi se jako razboljeti”, rekao je dr. Samuel Kim govoreći o tome da se pušače treba prije cijepiti.

CIJEPLJENJE ASTRAZENECINIM CJEPIVOM POČINJE IDUĆI TJEDAN: Neke županije imaju prioritet, Capak otkrio tko će se prvi cijepiti

Otkriće nije iznenađujuće

“Otkriće da je pušenje povezano s povećanim rizikom od lošeg ishoda kod oboljelih od covida-19 nije iznenađujuće. Pušenje inducira strukturne promjene u respiratornom traktu i utječe na imunološki odgovor prilikom infekcije”, pojasnio je koautor studije dr. Joe Zein, pulmolog s klinike Cleveland.

Istraživači su dodali da su pušači osjetljivi i na druge bolesti. To uključuje visoki krvni tlak, bolest koronarnih arterija i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, što dodatno povećava rizik od loših ishoda.

U BEOGRADU SE MOŽETE CIJEPITI PO CIJENI OD 8 DO 17 EURA; Capaka pitali bi li to preporučio Hrvatima, otvoreno je odgovorio

Razlika između pušača i bivših pušača

Nalazi pokazuju da su pacijenti oboljeli od covida-19, a koji su pušili više od 30 godina (brojka dobivena množenjem broja kutija dnevno s godinama pušenja) imali 2,25 veće šanse za hospitalizaciju. Uz to, takvi pacijenti imali su 1,89 puta veće izglede za smrtni ishod od osoba koje nikad nisu pušile, prenosi Business Line.

Doktor Zein rekao je da je ponekad teško utvrditi vezu između pušenja i lošijih ishoda covida-19 jer u medicinskim kartonima kod nekih pacijenata je navedeno da nisu nikada pušili, iako je zapravo riječ o bivšim pušačima.

Situaciju oko koronavirusa

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen