Pušenje trave može naštetiti sposobnosti razmišljanja i planiranja. I to dugoročno

SJEĆATE li se onih napušenih tipova koji provode dane u sobi ili vozilu obavijenom dimom marihuane, sposobnih tek za traženje novog džointa? Nije čudno ako se ne sjećate. Kako sve više i više država ide putem legalizacije marihuane, stereotipni efekti otupljenog uma postali su prošlost i često su zamijenjeni prihvaćanjem droge kao prihvatljivog načina za druženje, opuštanje i bolji san.

No, iako je društvo možda zaboravilo utjecaj koji trava može imati na mozak, znanost nije, piše CNN. Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama. Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

“Problemi s koncentracijom, poteškoće pri pamćenju i učenju…”

“Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika”, rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu.

“Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika”, rekao je Dumais.

Posebno štetno za mlade, čiji se mozak još razvija

Utjecaj marihuane na mozak može biti posebno štetan za kognitivni razvoj mladih, čiji se mozak još uvijek razvija, smatra dr. Megan Moreno, profesorica pedijatrije na Fakultetu medicine i javnog zdravstva Sveučilišta Wisconsin, koja nije bila uključena u studiju.

“Ova studija pruža snažne dokaze o negativnim kognitivnim učincima konzumacije kanabisa i treba je uzeti kao ključni dokaz za prevenciju korištenja kanabisa u mladosti. Osim toga, sada znamo da se mozak nastavlja razvijati do 25. godine. Roditelji bi trebali biti svjesni da su adolescenti koji koriste kanabis u opasnosti od oštećenja njihovog najvažnijeg organa, mozga”, rekla je Moreno za CNN.

<div class="js-slot-container reserve-height-with-disclaimer"

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen