Ptice polažu jaja ranije jer klimatske promjene mijenjaju proljeća, kaže nova studija

S OBZIROM na to da klimatske promjene potiču raniji početak proljeća u većem dijelu Sjeverne Amerike, mnoge ptice polažu jaja ranije, prema novoj studiji koja povećava broj dokaza da globalno zatopljenje potpuno mijenja ponašanje divljih životinja.

Od 72 vrste ptica koje su praćene u okolini Chicaga, otprilike jedna trećina položi jaja oko 25 dana ranije nego prije jednog stoljeća, navodi se u članku objavljenom u petak u časopisu Journal of Animal Ecology. Među pogođenima su i gugutka, vjetruša i jastreb.

Znanstvenici do sada nisu pronašli nikakva jasna obilježja zajednička tim vrstama koja bi mogla objasniti zašto mijenjaju svoj raspored.

“Većina ptica koje smo promatrali jedu kukce, a na sezonsko ponašanje insekata također utječe klima”, rekao je glavni autor John Bates, kustos odjela za ptice u Field Museumu u Chicagu.

Samo nekoliko stupnjeva više ili manje može imati veliki utjecaj

Pitanje kako na životni ciklus životinja i biljaka utječu klimatske promjene i sezonski poremećaji, “postaje sve važnije u glavama ljudi”, rekao je Bates.

Samo nekoliko temperaturnih stupnjeva manje ili više od dugogodišnjeg prosjeka može imati veliki utjecaj na to kad se pojave insekti, drveće prolista, cvjeta cvijeće i, prema novom istraživanju, izlegu jaja.

Znanstvenici vjeruju da bi klimatske promjene mogle biti jedan od mnogih razloga za strmoglavi pad populacija ptica od 1970-ih, pri čemu su Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica – ili

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen