Psiholozi: Proglašavanje Putina luđakom je banaliziranje rata

OTKAKO je krenula invazija Rusije na Ukrajinu, u brojnim su medijima i na društvenim mrežama problematizirali psihološki profil i mentalno zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina kao moguće ključeve za razumijevanje odluka i poteza koje povlači službena Moskva.

U hrvatskim i stranim medijima u posljednjih se mjesec dana moglo pročitati štošta na tu temu: da je Putin poremećen i nepredvidiv, da je psihopat koji dobiva emocionalno zadovoljstvo od krvoprolića u Ukrajini, da pati od Hubrisova sindroma svojstvenog ljudima na pozicijama vlasti i moći, da je sklon paranoji poput Staljina, da na njegovu psihu utječu steroidi koje možda uzima zbog raka, da možda ima psihičkih problema zbog dugog covida, da pati od velikih promjena u raspoloženju i ponašanju itd.

Čak su i neki političari, poput Angele Merkel, ustvrdili da se Putin u posljednje vrijeme jako promijenio. Neki mediji su, pak, objavili iscrpne Putinove psihološke profile. U neku ruku to je razumljivo jer javnost, prestravljena mogućnošću da bi neki Putinov potez mogao uzrokovati treći svjetski rat, želi znati koliko ga može smatrati uračunljivim.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da je pretjerano psihologiziranje Putina, a time neizravno i rata u Ukrajini, zapravo banaliziranje invazije i stradanja Ukrajinaca. Ono također ponižava ljude s pravim problemima mentalnog zdravlja i infantilizira javnu raspravu o ozbiljnim stvarima.

Konačno, svođenje uzroka rata na psihološke probleme jedne osobe svojevrsno je ekskulpiranje Putina i Rusije za strašne zločine koji se zbivaju u Ukrajini, ali i zapadnih političara za neadekvatne ili čak blatantno krive procjene i poteze povučene u prošlosti.

Rat u Ukrajini nije od jučer. Rusija je to cijelom svijetu jasno demonstrirala još 2014. kada je okupirala Krim. Ona u Ukrajini ima goleme geostrateške i ekonomske interese. Također je jasno da Putin u tom ratu nije sam – nije baš plauzibilno vjerovati da je invazija na Ukrajinu rezultat agresivnog impulsa jedne osobe koja je

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen