Pronađena su velika jezera ispod antarktičkih ledenjaka

Australski istraživači su otkrili velika jezera ispod najvećeg ledenjaka na istoku Antarktike. Jezera su otkrivena na način da su znanstvenici postavili male količine eksploziva na 2 metra dubine ispod površine ledenjaka.

Ledenjak se zove Totten i nakon postavljanja eksploziva su istraživači osluškivali reflektiranje zvuka. Dr. Ben Galton-Fenzi, glaciolog Australian Antarctic Divisiona, ispričao je medijima kako su istraživanja ključna u znanstvenom predviđanju načina na koji otapanje antarktičkih ledenjaka utječe na svjetske oceane.

Ledenjak Totten je, konkretno, širok 30 km i debeo otprilike 2 km. Ima potencijal podići razinu mora za 7 metara.

”Eksploziv je bio naš glavni izvor zvuka koji bi odjeknuo kroz različite slojeve leda. Na površinu ledenjaka postavili smo seriju mikrofona i slušali odbijanja zvukova, što nam je dalo sliku onoga što se nalazi ispod leda”, pojasnio je Galton-Fenzi.

Napomenuo je da brzina kretanja ledenjaka ovisi o tome po kakvoj se površini ledenjak kreće: ”Ako je ispod ledenjaka tvrda podloga, ona je onda ljepljiva i ledenjak će se kretati sporije, ali ako su ispod voda ili meki sedimenti, ledenjak će ići brže.”

Galton-Fenzi tvrdi da je sljedeći korak izbušiti rupu i dohvatiti uzorak jezera, no izrazio je žaljenje zato što financiranje budućih istraživanja prilično neizvjesno.

”Ovo je najveći problem s kojim se suočavamo i na koji ćemo dobiti odgovore u sljedećih nekoliko desetljeća. Ja nisam samo znanstvenik koji traži više novca, imam i djecu od 6 i 8 godina i klimatske promjene su istinska prijetnja za njih”, poručio je Galton-Fenzi.

Znanstvenici su bili smješteni u istraživačkoj stanici Casey. Ukupno ih je 550 sudjelovalo u Australian Antarctic Programu na južnoj hemisferi. Radili su na ukupno 56 projekata.

Članci iz iste kategorije: