in

Pronađena su velika jezera ispod antarktičkih ledenjaka

Najveći ledenjaci skrivaju i najveće tajne

Foto: Australian Antarctic Divison

Australski istraživači su otkrili velika jezera ispod najvećeg ledenjaka na istoku Antarktike. Jezera su otkrivena na način da su znanstvenici postavili male količine eksploziva na 2 metra dubine ispod površine ledenjaka.

Ledenjak se zove Totten i nakon postavljanja eksploziva su istraživači osluškivali reflektiranje zvuka. Dr. Ben Galton-Fenzi, glaciolog Australian Antarctic Divisiona, ispričao je medijima kako su istraživanja ključna u znanstvenom predviđanju načina na koji otapanje antarktičkih ledenjaka utječe na svjetske oceane.

Ledenjak Totten je, konkretno, širok 30 km i debeo otprilike 2 km. Ima potencijal podići razinu mora za 7 metara.

”Eksploziv je bio naš glavni izvor zvuka koji bi odjeknuo kroz različite slojeve leda. Na površinu ledenjaka postavili smo seriju mikrofona i slušali odbijanja zvukova, što nam je dalo sliku onoga što se nalazi ispod leda”, pojasnio je Galton-Fenzi.

Napomenuo je da brzina kretanja ledenjaka ovisi o tome po kakvoj se površini ledenjak kreće: ”Ako je ispod ledenjaka tvrda podloga, ona je onda ljepljiva i ledenjak će se kretati sporije, ali ako su ispod voda ili meki sedimenti, ledenjak će ići brže.”

Galton-Fenzi tvrdi da je sljedeći korak izbušiti rupu i dohvatiti uzorak jezera, no izrazio je žaljenje zato što financiranje budućih istraživanja prilično neizvjesno.

”Ovo je najveći problem s kojim se suočavamo i na koji ćemo dobiti odgovore u sljedećih nekoliko desetljeća. Ja nisam samo znanstvenik koji traži više novca, imam i djecu od 6 i 8 godina i klimatske promjene su istinska prijetnja za njih”, poručio je Galton-Fenzi.

Znanstvenici su bili smješteni u istraživačkoj stanici Casey. Ukupno ih je 550 sudjelovalo u Australian Antarctic Programu na južnoj hemisferi. Radili su na ukupno 56 projekata.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Comments

0 comments

E-cigarete ipak nisu bezopasne

Evo koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida