PROMIJENILA SE LISTA VODEĆIH UZROKA SMRTI U SVIJETU: Demencija i dijabetes ušli su među 10 najčešćih; Evo što još ubija

Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije zauzeli su sedmo mjesto na WHO-ovom popisu deset vodećih uzroka smrti u svijetu u prošloj godini

Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije prošle su godine prvi put uvrštene među deset vodećih uzroka smrti u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vodeći uzrok smrti u svijetu u 2019. godini bile su bolesti srca (16 posto svih smrti ili 8,9 milijuna ljudi), zatim moždani udari (11 posto) i kronične opstruktivne bolesti pluća (šest posto). Na četvrtom su mjestu infekcije donjih dišnih puteva, najčešći zarazni uzrok smrti u svijetu (2,6 milijuna), a na petom neonatalna stanja (dva milijuna).

No WHO napominje da je smrt novorođenčadi kategorija u kojoj je u proteklih dvadeset godina uočeno jedno od najvećih smanjenja u apsolutnim brojkama. Istodobno raste broj umrlih od raka pluća, bronha i dušnika (respiratorne vrste raka) i globalno su šesti uzrok smrti s 1,8 milijuna umrlih od posljedica tih bolesti.

NUŽNE SU HITNE PROMJENE: Ova opaka bolest može se vrlo lako izbjeći, no zašto je onda sve više oboljelih?

Na sedmom je mjestu demencija, treći uzrok smrti u Europi i Americi, a dijareja, dijabetes (po 1,5 milijun) i bolesti bubrega (1,3 milijuna) zaokružuju prvih deset. Poput demencije, i dijabetes je prvi put na listi.

Na popisu za godinu 2020. pojavit će se još jedna nova bolest – covid-19. Ovogodišnja pandemija već je odnijela više od milijun i pol života. Očekivani životni vijek u 2019. iznosio je 73 godine, šest više nego na početku ovog stoljeća.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen